Home » Nieuws » Winterspelen werpen licht op Koreaveteranen 8 februari 2018

Vanaf 9 februari worden voor de 23e keer de Olympische Winterspelen gehouden, ditmaal in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Deze stad ligt slechts dertig kilometer verwijderd van Hoengseong en Wonju, waar militairen van het Nederlands bataljon precies 67 jaar geleden tijdens de Korea Oorlog (1950-1953) bloedige gevechten leverden. In zes dagen tijd sneuvelden hier maar liefst 26 Nederlanders, onder wie de bataljonscommandant Den Ouden.

Zuid-Korea is de Nederlandse inzet en offers niet vergeten. Op uitnodiging van de Zuid-Koreaanse regering is een aantal Nederlandse Koreaveteranen als eregast aanwezig bij de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen. Ook herdenken zij samen met minister-president Mark Rutte hun gesneuvelde kameraden bij het monument in Hoengseong.

Februari als vuurproef

Eind 1950 kwam het eerste Nederlandse bataljon aan in Korea, ingedeeld bij de Amerikanen (2nd Indianhead Division). Deze eerste lichting kon bijna onmiddellijk na aankomst aan de bak.

Iedereen schoot op iedereen, maar wij vielen als een gek op de grond op dat ze ons niet kapot schoten.

Koreaveteraan Liebregts

Op 12 februari 1951 bevond het Nederlands Detachement Verenigde Naties (NDVN) zich in Hoengseong, waar twee Chinese legerkorpsen op het punt stonden een aanval op de VN-troepen uit te voeren. De Chinezen vielen zowel ten oosten als ten westen van Hoengseong aan. De Nederlanders werd opgedragen de aftocht van de VN-troepen te dekken. In de avond van 12 februari bleek het tot het laatste moment onduidelijk of er naderende troepen zich terugtrekkende bevriende Zuid-Koreaanse waren of oprukkende vijandelijke Chinese eenheden. Het laatste bleek waar. Hun verassingsaanval mondde uit in een hevig gevecht. Deze strijd speelde zich voornamelijk af rondom de Nederlandse bataljonscommandopost in Hoengseong. De Nederlanders kregen deze nacht te maken met veel  gesneuvelden en gewonden. Dit ging de geschiedenisboeken in als ‘de nacht van Hoengseong’.

We wisten niet meer wie vriend of vijand was, Chinezen waren namelijk verkleed als de Zuid-Koreanen. Dat was echt een probleem én dat naast dat het terrein zo open was dat je nergens, maar dan ook nergens meer kon schuilen.

Koreaveteraan Baseleer

Al snel leerde men ook dat niet alleen de Noord-Koreanen en de Chinezen de vijand waren, maar ook het weer, met temperaturen van -20 graden en kouder. Het eerste bataljon telde al snel een veelvoud aan gewonden, ook door gevechtsuitputting en ernstige bevriezingsverschijnselen.

We werden als een gek ingezet, we waren een soort brandweer. Ze noemden ons de 300% jungle fighters.

Koreaveteraan Van Rijswijk

Heuvel 325

Na de zware verliezen in Hoengseong trok het bataljon zich gehavend terug op Wonju. In die omgeving zou een volgende slag plaatsvinden, namelijk het heroveren van Heuvel 325 op de Chinezen. De strijd om de heuvel begon met de kreet; “de heuvel veroveren of sneuvelen!” Dit was commandovoering anno 1951. Uiteindelijk wisten de Nederlanders met het leveren van een zware strijd de heuvel in handen te krijgen.

We moesten aan die bestorming meedoen. We kregen allemaal een karabijn in de handen gedrukt en dan met zijn allen die berg op.

Koreaveteraan Liebregts

Terug naar Korea

Koreaveteraan Sjef Liebregts is deze Winterspelen aanwezig in Zuid-Korea. Niet alleen woont hij de opening van de Spelen bij, ook gaat hij op 12 februari naar de kranslegging bij het Nederlandse monument in Hoengseong. Het uitgebreidere verhaal van Koreaveteraan Liebregts is te lezen in het Checkpointnummer van maart. Verder zijn er ook diverse verhalen van Koreaveteranen te beluisteren in de Interviewcollectie Nederlandse Veteranen van het Veteraneninstituut.

(Bron foto’s: NIMH)