12 maart 2020
Home Nieuws Wilbur J. Scott over trends in herdenkingsrituelen

Wilbur J. Scott over trends in herdenkingsrituelen

Vietnamveteraan en gerenommeerd militair socioloog Scott geeft lezing bij het Veteraneninstituut.

Dit jaar leven we in Nederland al 75 jaar in vrijheid. Voor het herwinnen en behouden van onze vrijheid hebben veel mensen offers gebracht. Herdenken blijft daarom van groot belang. Donderdagmiddag 12 maart sprak Wilbur J. Scott tijdens zijn lezing over trends op het gebied van veteranenzaken en herdenken onder Amerikaanse veteranen.

Scott heeft een toonaangevende positie in de academische wereld als het gaat om veteranenzaken. In 2019 ontving Scott op de Inter University Seminar on Armed Forces and Society, de prestigieuze Morris Janowitz Career Achievement Award, die alleen wordt uitgereikt aan een beperkt aantal senior wetenschappers, die excelleren in de studie naar de strijdkrachten en de samenleving. Het Veteraneninstituut bevordert en stimuleert onderzoek naar veteranenzaken, onder meer naar erkenning en waardering voor Nederlandse veteranen in de samenleving.

wilbur-scott

Over Scott
Wilbur J. Scott diende in 1968-1969 in Vietnam als pelotonscommandant bij de 4th US Infantry Division. Momenteel is hij emeritus hoogleraar bij de afdeling Behavioural Sciences and Leadership aan de U.S. Air Force Academy. Zijn specialisaties zijn onder meer militaire sociologie, de sociologie van geweld en oorlog en de sociologie van veteranenzaken. Hij heeft twee standaardwerken gepubliceerd: ‘Vietnam Veterans Since the War (1993)’ and ‘Gays and Lesbians in the Military (1995)’. Daarnaast schreef hij tientallen artikelen in gerenommeerde tijdschriften en boeken over een reeks politieke en persoonlijke kwesties, waaronder oorlogservaringen en de nasleep daarvan.