Home » Nieuws » VN eert blauwhelmen 29 mei 2017

Vandaag is de jaarlijkse Internationale Dag van de VN Vredesmacht. De VN staat stil bij de VN-blauwhelmen die hun leven gaven in dienst van de vrede. Sinds 1948 hebben meer dan 3.400 militairen, politieagenten en burgers in dienst van de VN hun leven verloren door geweld, ongelukken en ziekte. Daarnaast eert de VN op deze dag alle mannen en vrouwen die deelnamen aan VN-vredesmissies voor hun toewijding, moed en doorzettingsvermogen.

Op 29 mei ging in 1948 in Palestina de United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO) van start die tot op heden voortduurt. UNTSO ziet toe op de handhaving van de wapenstilstanden in het Midden-Oosten, waar veel landen Israël niet erkennen en al jaren formeel met het land in oorlog zijn. Aangezien UNTSO de allereerste VN-vredesmissie was, besloot de VN 29 mei uit te roepen tot International Day of UN Peacekeepers.

De Nederlandse bijdrage aan de eerste VN-missie

Dit jaar is het thema Investing in Peace Around the World. Ook Nederland investeert in vrede en levert al decennialang een bijdrage aan VN-vredesmissies, zo ook aan UNTSO. In augustus-oktober 1948 stelde het ministerie van Oorlog vier vliegtuigen voor personenvervoer ter beschikking van UNTSO. In juli 1956 stuurde Nederland de eerste twee ongewapende waarnemers voor de duur van een jaar naar het UNTSO-gebied.

Fokker F-27

De Nederlandse bijdrage aan UNTSO werd in de periode 1958-1965 stapsgewijs verhoogd naar 15 waarnemers. Dit aantal bleef tot 1995 gelijk. Daarna werd het aantal waarnemers teruggebracht tot 11, plus geregeld een staffunctionaris. Daarnaast leverde de Nederlandse regering in de jaren 1960 nog een extra bijdrage aan UNTSO. In juni 1967 stelde de regering namelijk een Fokker F-27 en vier bemanningsleden ter beschikking van de chef-staf van UNTSO als vervanging van zijn toestel dat tijdens de Zesdaagse Oorlog werd verwoest. Het Fokker-vliegtuig keerde medio november 1967 terug naar Nederland. Sinds 1956 tot op heden hebben bijna 700 Nederlandse militairen aan UNTSO deelgenomen.

Showcase

Op dit moment draagt Nederland bij aan diverse VN-missies. Sinds 2014 is de grootste bijdrage aan de VN-missie Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali (Minusma). Een missie die in de kern gaat om stabilisering, bescherming van burgers en terugkeer van de overheid. Nederland zorgt met haar inlichtingencapaciteit voor de ‘ogen en oren’ van deze missie en daarmee voor de noodzakelijke beeldvorming, de situational awareness.

Deze bijdrage is voor de VN grensverleggend. Want tot aan Minusma had de VN nog nooit echt met inlichtingencapaciteit gewerkt. Nog nooit werkten special forces in een VN-omgeving en nog nooit werkte de VN met aanvalshelikopters of met onbemande vliegtuigen. Op dit moment kijkt de  VN hoe ze een dergelijke inlichtingencapaciteit in toekomstige missies kunnen inzetten. De Nederlandse missie is als het ware een soort ‘showcase’ geworden.

Lees meer

 

(Bron foto’s: Nationaal Instituut voor Militaire Historie)