4 februari 2019
Home Nieuws Vlag D-day in Rotterdam: 75 jaar vrijheid

Vlag D-day in Rotterdam: 75 jaar vrijheid

Vlag voor het eerst te zien in Rotterdam.

Foto: Nationaal Militair Museum

Vandaag is de Amerikaanse D-day-vlag voor het eerst te zien in Rotterdam. De vlag is met militair ceremonieel overhandigd aan minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten en de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra in de Kunsthal. Daar is de vlag tot en met zondag 17 februari voor publiek te zien.

De Amerikaanse vlag wapperde op het achtersteven van het Amerikaanse marineschip LCC 60. Dit schip leidde op D-Day, 6 juni 1944, de invasievloot met de eerste Amerikaanse troepen naar het invasiestrand van Utah Beach. De landingen in Normandië waren het begin van de bevrijding van West-Europa. Commandant van het landingsvaartuig was de toenmalige luitenant ter zee Howard Vander Beek, wiens vader in Nederland is geboren. Vander Beek had de vlag tot aan zijn dood in 2014 in zijn bezit.

D-Day vlag 75 jaar: symbool van vrijheid

In de zomer van 2016 jaar verwierf een Nederlandse familie de zwaar gehavende vlag op een veiling. Op 15 september 2016 is de vlag met militair ceremonieel ontvangen in het Nationaal Militair Museum. Vanwege de herdenking van 75 jaar D-Day en de bijzondere band die de eigenaars van de vlag hebben met Rotterdam, wordt de vlag vanaf 5 februari tot en met zondag 17 februari in de Kunsthal gepresenteerd. De expositie omvat eveneens bijzondere verhalen en foto’s van enkele veteranen.