Vijf opvallende hoofddeksels binnen de Nederlandse krijgsmacht

20 september 2016
Deel dit bericht:
Liefhebbers van opvallende hoofddeksels kunnen op Prinsjesdag hun hart ophalen op het Binnenhof. Niet alleen politici, ook de krijgsmacht kent een traditie van opvallende hoofddeksels.

We hebben de opvallendste hoofddeksels van de krijgsmacht voor je op een rij gezet. Mis je er eentje? Schroom niet om daar melding van te maken op onze Facebookpagina, het liefst met foto uiteraard!

1. Kolbak

060947-jpgIn de volksmond ook wel ‘berenmuts’. Gemaakt van zwart bont, met een oranje pompom aan de voorkant en een rode zak met pluim bovenop. Voor 1940 droegen vooral huzaren, maar ook opperofficieren van het KNIL en de Koninklijke Marechaussee dit hoofddeksel. Tegenwoordig worden deze alleen gedragen door militairen van de bereden wapens in ceremonieel tenue. Bekend voorbeeld hiervan is het ceremonieel tenue van de Gele Rijders.

 

 

2. Steeksteek

Zwart, tweekantig en vaak met oranje kokarde aan de zijkant.
Behoorde tot 1948 tot het ceremoniële tenue van de opperofficieren van de Koninklijke Landmacht.

 

 

3. Kwartiermuts van de Rijdende Artillerie

129368-jpgDit hoofddeksel kenmerkt zich door de gele kwast aan de voorkant, die fel afsteekt tegen het donkerblauw van de muts. Dit uiterlijke kenmerk onderscheidt de kwartiermuts van de Rijdende Artillerie van alle andere kwartiermutsen.

 

 

4. Kepi

Een hoge pet, veelal donkerblauw of zogeheten veldgrijs. 056997-jpgGedragen door Nederlandse officieren vóór de Tweede Wereldoorlog. Kepies vragen beduidend minder inspanning van de nekspieren dan een helm, maar bieden daarbij geen enkele bescherming tegen hoofdletsel. Hierdoor uit zwang geraakt toen Nederland deel ging nemen aan moderne oorlogen.
Wordt nu nog wel gespot op minder gewelddadige bijeenkomsten met een militair tintje.

 

5. Baret

100934-jpgDe baret is misschien niet het meest opvallende hoofddeksel vergeleken met de vorige vier, maar het is wel het meest gebruikte en daarom het meest voorkomende hoofddeksel! En zoals je weet: de baret is er in vele kleuren, met vele emblemen! Dit hoofddeksel heeft dus zeker zijn plek in dit rijtje verdiend.

 

(Bron foto’s hoofddeksels: Nationaal Militair Museum Soesterberg)
(Bron foto header: Defensie)