31 augustus 2019
Home Nieuws Viering 75 jaar vrijheid officieel van start

Viering 75 jaar vrijheid officieel van start

Op de kades van Terneuzen is vanmiddag, in aanwezigheid van Tweede Wereldoorlog-veteranen uit diverse geallieerde landen, de viering van 75 jaar vrijheid officieel ingeluid. Vandaag werd ook de Slag om de Schelde herdacht. Een strijd die eind 1944 van groot belang was voor de bevrijding van Nederland. De viering in Terneuzen markeert de start van alle herdenkingen en vieringen die in 2019 en 2020 in het kader van 75 jaar vrijheid door heel het land georganiseerd worden.

De internationale gasten werden vanmiddag ontvangen in het Scheldetheater, waar minister-president Rutte en gouverneur-generaal Payette van Canada een toespraak hielden. Veteranen uit de landen die hebben gestreden bij de bevrijding van Nederland stonden centraal tijdens het programma.

De veteranen werden aan de oever van de Schelde onthaald door Z.M. Koning Willem-Alexander en H.M. Koningin Máxima samen met Z.M. Koning Filip en H.M. Koningin Mathilde van België. Daar werden zij geëerd met saluutschoten vanaf een internationale vloot marineschepen. Door de regeringsvertegenwoordigers werden vuurschalen aangestoken. Namens de Verenigde Staten stak een jonge marinier het vuur aan, ter nagedachtenis aan de talloze jonge soldaten die moedig streden op buitenlandse bodem.

Koning Willem-Alexander gaf aansluitend het startsein voor de viering van 75 jaar vrijheid die tot eind oktober 2020 zal voortduren, wanneer de oprichting van de Verenigde Naties op 24 oktober 1945 wordt gevierd. Dit deed hij door het luiden van een originele belboei, waarmee destijds de mijnenvrije doorvaart door de Westerschelde naar de haven van Antwerpen werd gemarkeerd.

Foto’s: Martijn Beekman

75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 herdenkt Nederland het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. Er wordt stilgestaan bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties. Het komend jaar besteed het Veteraneninstituut op diverse manieren aandacht aan het thema 75 jaar vrijheid.

Lees meer