31 maart 2015
Home Nieuws Vi bij aankomst & vertrek militairen

Vi bij aankomst & vertrek militairen

Sinds 2012 zijn de regels omtrent de bijzondere zorgplicht voor veteranen, kortweg Veteranenwet genoemd, aangepast. Een van deze aanpassingen maakt dat militairen in werkelijke dienst direct na hun eerste uitzending de veteranenstatus toegekend krijgen.

Reden voor het Veteraneninstituut om naar de veteraan in werkelijke dienst toe te gaan. Het Veteraneninstituut is daarom tegenwoordig aanwezig met een stand in onder andere de vertrek- en aankomsthal van Vliegbasis Eindhoven.

Onze voorlichtingsvrijwilligers uit het zuiden bemensen daar gemiddeld 3 keer per 2 weken een kleine stand met aankleding. Door onze aanwezigheid kweken we meer naamsbekendheid in dit nog niet geheel ’ontgonnen terrein’. Ook leggen onze vrijwilligers contact met de veteranen (al dan niet in wording) en hun thuisfront. Regelmatig komt bijvoorbeeld een partner, vader of moeder kijken wat het Veteraneninstituut voor hen betekenen kan. Ze vinden dan ook een geduldig luisterend oor en praktische informatie bij onze vrijwilligers. “Waarom staan jullie hier?”, vraagt een geïnteresseerde vader. Na een bondige uitleg is hij verrast met hetgeen het Veteraneninstituut en het Veteranenloket voor hen kan betekenen. “Nou, dat wist ik allemaal niet!” En met enkele brochures en een Checkpoint gaat hij weer snel naar zijn zoon toe.

De militair die op uitzending gaat of terugkomt is meer met zichzelf bezig, maar dat is begrijpelijk. Gezien de reacties waarderen zij het echter wel dat we er zijn. “Ik ben meervoudig veteraan”, lacht een majoor vlieger met 11 uitzendingen. “Ik vóel me echter geen veteraan, maar ik vind het fantastisch dat jullie hier staan!” Maar ook keyplayers, zoals de autoriteit van dienst, de floormanager, commandanten, sleutelfunctionarissen van een eenheid en de thuisfrontorganisatie krijgen zodoende een herhaalde kennismaking met het Veteraneninstituut, maar dan up close!

De floormanager verbreekt de spanning en roept het detachement zich op te stellen. Na een korte toespraak van de detachementscommandant is het groepsgewijs inchecken. Het thuisfront neemt emotioneel afscheid. Als de veteranen naar het vliegtuig gaan, snelt het thuisfront naar het balkon om een laatste glimp van hun geliefde op te vangen. Wanneer het vliegtuig vertrokken is, stroomt de hal leeg en neemt een vrouw nog snel een pen mee.