21 augustus 2018
Home Nieuws De veteranenpas bestaat 25 jaar!

De veteranenpas bestaat 25 jaar!

In 1993 werd de eerste veteranenpas door de toenmalige Minister van Defensie, Relus ter Beek, uitgereikt aan een groep van elf veteranen. Onlangs waren twee van hen in Doorn op bezoek, met nog altijd die eerste pas op zak.

Het ging om de veteranen Bert Kamerman en Bert Bekkers. De 90-jarige Bert Kamerman is een Indiëveteraan en heeft van 1948-1950 gediend bij de 5e mariniersbrigade. Hij werkte bij het veldhospitaal op Java als ambulancechauffeur. Vooral tijdens de 2e politionele actie zat hij middenin het strijdgewoel en heeft veel gewonde en gesneuvelde militairen moeten vervoeren. Op 24 juni 1993 mocht hij de allereerste  veteranenpas in ontvangst nemen.

Bert Kamerman

Bij die gelegenheid in Den Haag was ook de 85-jarige Bert Bekkers aanwezig, die van 1958-1962 gediend heeft op Nieuw Guinea. Hij was destijds sergeant bij het Korps Mariniers en zat bij een mitrailleurpeloton. Hij is opgegroeid op Java en ook zijn vader en grootvader dienden bij het Korps Mariniers. Zelf gaf Bekkers het stokje door aan zijn zoon en kleinzoon, waarmee de familie Bekkers inmiddels vijf opeenvolgende generaties betrokken is het Korps Mariniers.

Bert Bekkers

Faciliteiten

In 1993 kregen pashouders allen een gratis Defensieblad naar keuze en gaf de veteranenpas recht op gratis reizen naar herdenkingen en open dagen. Dat is nog altijd zo, al  kwam er in 1995 met ‘De Opmaat’ een eerste magazine speciaal voor veteranen en sinds achttien jaar is dat de Checkpoint. Bekkers en Kamerman waren vorige week aanwezig om het eerste exemplaar van de vernieuwde Checkpoint in ontvangst te nemen.

Veteranenpas

De meeste veteranen in Nederland zijn in het bezit van een veteranenpas. Zij genieten niet alleen van het gevoel van erkenning die toekenning en bezit van de pas oproept, maar ook van de bijbehorende faciliteiten.

Meer over de veteranenpas vind je hier.