Home Veteranenloket Zorg Psychische zorg Hulp voor dienstslachtoffers

Hulp voor dienstslachtoffers

Er zijn verschillende vormen van ondersteuning aan dienstslachtoffers. Het ministerie van Defensie biedt hiervoor een speciaal zorgpakket. Via het Veteranenloket kan je als veteraan een beroep doen op professionele hulpverleners. Zij helpen je met het verwerken van het feit dat je tegen je wil afscheid moet nemen – of al genomen hebt – van de militaire dienst. En zij helpen je te wennen aan een nieuw toekomstperspectief.

Ook is er een dienstslachtofferpas. Je kunt de dienstslachtofferpas hier aanvragen.

Zorgpakket dienstslachtoffers

(Ex-)militairen kunnen door hun werk lichamelijk of psychisch beschadigd raken, of overlijden door een bedrijfsongeval of tijdens een missie. Het ministerie van Defensie steunt dienstslachtoffers met onder meer pensioenen, hulpmiddelen en financiële vergoedingen. Ook eventuele nabestaanden kunnen een pensioen krijgen.

Het zorgpakket voor dienstslachtoffers bevat onder andere de volgende voorzieningen:

Militair InvaliditeitsPensioen (MIP)

Het MIP is een pensioen voor oud-militairen die door hun werk gewond, ziek of invalide zijn geraakt. Of voor oud-militairen bij wie deze aandoeningen zijn verergerd door het werk voor Defensie.

Bijzonder Militair NabestaandenPensioen (BMNP)

Het BMNP is een uitkering voor nabestaanden van wie de partner is omgekomen tijdens het werk als militair. Of tijdens buitengewone of daarmee vergelijkbare omstandigheden (bijvoorbeeld tijdens missies). Het pensioen geldt voor partners met wie de overleden militair getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had.

Hulpmiddelen

Het gaat daarbij om hulpmiddelen als stoelliften, rolstoelen, aangepaste auto’s en tegemoetkoming in kosten voor huishoudelijke hulp en vervoer.

Financiële vergoedingen

Financiële vergoedingen voor bijvoorbeeld vervoerskosten of kosten van een rolstoel in bruikleen.

Je vindt meer informatie over het zorgpakket dienstslachtoffers op de website van de Rijksoverheid.

Bel met 088 334 00 00 of e-mail naar info@veteranenloket.nl. Meer informatie over het vragen van hulp en het zorgtraject vind je op de pagina’s over de zorg die we bieden.