Veteranen Wegwijzer

Bent u op zoek naar (vrijwilligers)werk of een zinvolle dagbesteding, maar weet u niet waar u moet beginnen? Of bij welke organisatie u terecht kunt in uw zoektocht? Er zijn veel commerciële en niet-commerciële instanties die u hierbij kunnen helpen. Sommige van deze instanties moeten u helpen op grond van een wettelijke plicht. Via onze wegwijzer vindt u aan de hand van een paar vragen de juiste organisatie die deze plicht heeft en die past bij uw persoonlijke situatie en vraag.

In een aantal situaties is Defensie hiervoor de aangewezen partij (wettelijke zorg op grond van Eigen risicodrager voor de WW en/of WIA). Met betrekking tot Oorlogs- en Dienstslachtoffers heeft de Nederlandse Staat een extra zorgplicht. Deze is beschreven in de VeteranenWet en het VeteranenBesluit en is beschikbaar via het Veteranenloket. Mogelijk kunt u als Veteraan hiervan gebruik maken.

Wanneer Defensie en het Veteranenloket niet verantwoordelijk zijn voor begeleiding naar werk, dan kunt u een beroep doen op UWV of uw gemeente. Mogelijk kunt u als oud-militair voor vrijwilligerswerk ook terugvallen op verenigingen van oud-militairen en/of veteranen zoals deze door alle krijgsmachtdelen zijn opgericht. Deze verenigingen zijn niet in de wegwijzer opgenomen.

Kijk hier voor een overzicht –>
Als veteraan kunt u ook gebruik maken van de diensten van de stichting Onbekende Helden.

Hoe werkt de wegwijzer? Bekijk de animatie met een korte uitleg over het doel en gebruik van de wegwijzer.

Open de wegwijzer