Home Veteranenloket Diensten Uitvaart en ceremonie

Uitvaart en ceremonie

De mogelijkheden en richtlijnen van een veteranenuitvaart.

Tijdens en rond de uitvaart is het mogelijk om op ceremoniële wijze aandacht te geven aan de veteranenstatus van de overledene. De invulling is afhankelijk van eventuele wensen van de overledene en/of nabestaanden. De richtlijnen voor het organiseren van een veteranenuitvaart zijn te vinden in dit basisdocument.

Asverstrooiing op het veteranenlandgoed

Veteranen kunnen kiezen voor een bijzondere plek om hun as te laten verstrooien, bijvoorbeeld op Veteranenlandgoed Vrijland in Schaarsbergen. Dit is een waardige laatste rustplaats midden in de natuur. Ook de as van mensen die zich met veteranen verbonden voelen, kan hier worden verstrooid.

Signaal Taptoe of Last Post

In Nederland speelt men tijdens herdenkingen het Signaal Taptoe. Dat kan ook bij een uitvaart van een veteraan. Veteranen met deze laatste wens of hun nabestaanden, kunnen hiervoor contact opnemen met hun veteranenvereniging. Zij zullen een lokale muziekvereniging inschakelen.

Militairen van muziekkorpsen zijn alleen in zeer uitzonderlijke gevallen bereid deel te nemen, omdat er bij een reguliere veteranenuitvaart doorgaans geen militairen betrokken zijn. Je kunt ook contact zoeken met het regiment waartoe de veteraan behoord heeft. Militairen in werkelijke dienst kunnen soms iets betekenen bij de aanvraag voor muziek.