Home Veteranenloket Diensten Uitvaart en ceremonie

Uitvaart en ceremonie

De mogelijkheden en richtlijnen van een veteranenuitvaart.

Tijdens en rond de uitvaart is het mogelijk om op ceremoniële wijze aandacht te geven aan de veteranenstatus van de overledene. De invulling is afhankelijk van eventuele wensen van de overledene en/of nabestaanden. Bekijk hieronder welke mogelijkheden er zijn.

Richtlijnen veteranenuitvaart

Via het Team Bijzondere Uitvaarten van Monuta is het mogelijk om een veteranenuitvaart te laten verzorgen. Veteranen hebben zich ingezet in dienst van de vrede en leverden zo een belangrijke bijdrage aan onze vrijheid. Om hier recht aan te doen, bevat een veteranenuitvaart de bijzondere elementen die te maken hebben met dit verleden. In onderstaand document is het overzicht te bekijken van de mogelijkheden.

Download 'Overzicht mogelijkheden veteranenuitvaart'
  • Voor vragen en meer informatie kunt u contact opnemen met het Team Bijzondere Uitvaarten van Monuta, klik hier.
  • Monuta heeft voor veteranen  een uitvaartwensenformulier opgesteld. Hierop kunnen tot in detail alle wensen worden genoteerd die te maken hebben met het bijzondere verleden van de veteraan. Download het formulier hier.

Dienstverlening van het Veteraneninstituut

Signaal Taptoe

In Nederland speelt men tijdens herdenkingen het Signaal Taptoe. Dat kan ook bij een uitvaart van een veteraan. Veteranen met deze laatste wens (of hun nabestaanden) kunnen hiervoor contact opnemen met het Veteranenloket via 088 334 00 00.

Locaties

Asverstrooiing

Veteranen kunnen kiezen voor een bijzondere plek om hun as te laten verstrooien, bijvoorbeeld op Veteranenlandgoed Vrijland in Schaarsbergen. Dit is een waardige laatste rustplaats, midden in de natuur. Ook de as van mensen die zich met veteranen verbonden voelen, kan hier worden verstrooid.

Meer over landgoed Vrijland

Nationale Veteranenbegraafplaats

September 2019 is er gestart met de aanleg van de Nationale Veteranenbegraafplaats, die naast het Nationaal Ereveld Loenen komt te liggen. Naar verwachting zal de Veteranenbegraafplaats oktober 2020 gereed zijn. Voor meer informatie en updates over de aanleg, zie de officiële website van de organisatie.

Ga naar de website