Home Veteranenloket Diensten Onderscheidingen en eretekens Draaginsigne Nobelprijs voor de Vrede

Draaginsigne Nobelprijs voor de Vrede

In 1988 is aan de dertien VN-vredesmachten die in de periode van 1948 tot 1988 een vredesoperatie uitvoerden, de Nobelprijs voor de Vrede toegekend.

In de jaren tot 1988 heeft Nederland deelgenomen aan acht van die VN-vredesmissies: Libanon (UNOGIL en UNIFIL), Egypte (UNEF-1), Westelijk Nieuw-Guinea/West-Irian (UNTEA), Congo (UNOC),

Yemen (UNYOM), India/Pakistan (UNIPOM) en Syrië/Jordanië, Israël/Palestina, Syrië, Jordanië, Egypte, Libanon (UNTSO). Als erkenning voor de ruim 9.000 Nederlandse veteranen van die acht vredesmachten heeft de minister van Defensie onlangs besloten een draaginsigne ‘Nobelprijs VN militairen’ in te stellen.

Het concept-ontwerp van het draaginsigne, het bijbehorende instellingsbesluit en de verstrekking is in samenwerking met onder andere de Nederlandse UNIFIL-vereniging uitgewerkt. Van de veteranen die recht hebben op het draaginsigne maakt ruim 95% namelijk deel uit van UNIFIL (1979-1985).

Draaginsigne Nobelprijs voor de Vrede aanvragen?  U kunt het draaginsigne Nobelprijs voor de Vrede aanvragen bij de afdeling Decoraties van het Ministerie van Defensie. Neem contact op met de afdeling via onderscheidingen@mindef.nl.