Draaginsigne Veteranen

Iedere veteraan krijgt automatisch het Draaginsigne Veteranen. Het draaginsigne staat symbool voor de waardering voor het risicovolle werk dat veteranen in het verleden als militair in naam van de samenleving hebben verricht. Het Draaginsigne Veteranen is een ontwerp van Piet Bultsma. De gestileerde zwaardschede heeft een opvallende V-vorm die symbool staat voor de begrippen veteraan, vrede en veiligheid.

Veteranen in dienst van Defensie ontvangen het draaginsigne van hun commandant. Postactieve veteranen die het insigne nooit hebben ontvangen, kunnen deze alsnog aanvragen bij het Veteraneninstituut via het Aanvraagformulier Veteranenpas. Postactieve veteranen die wel een veteranenpas hebben ontvangen, maar geen Draaginsigne Veteranen, kunnen deze aanvragen bij het Veteraneninstituut. Klik hier voor de adresgegevens.

 

Hoe wordt het draaginsigne veteraan gedragen?

Het draaginsigne veteraan wordt alleen op burgerkleding gedragen en niet op het militaire tenue. Het draaginsigne behoort aan de linkerkant, ter hoogte van de revers gedragen te worden. Indien op de linker revers een koninklijke onderscheiding prijkt, wordt het draaginsigne aan de rechterkant gedragen.

Insigne kapot?

Indien veteranen een kapot draaginsigne hebben, kunnen zij deze opsturen naar het Veteraneninstituut. Onder vermelding van het registratienummer, naam en adresgegevens krijgen zij kosteloos een nieuw draaginsigne toegestuurd. Het is ook mogelijk om het kapotte draaginsigne langs te brengen op het Veteraneninstituut. Na overhandiging van het kapotte insigne ontvangt de veteraan kosteloos een nieuwe. Klik hier voor de adresgegevens van het Veteraneninstituut.

Insigne vervangen

Indien geen kapot draaginsigne kan worden overhandigd, bedragen de kosten voor toesturen van het nieuwe draaginsigne 7,50 euro voor de steekspeld en 7,60 euro voor één met een pinsluiting. De kosten zijn inclusief verzending en kunnen worden overgemaakt op gironummer NL65INGB000 9522698 t.n.v. Stichting het Veteraneninstituut te Doorn, o.v.v. Draaginsigne en naam, adres en registratienummer van de veteraan. Indien het draaginsigne persoonlijk wordt opgehaald, bedragen de kosten 5,00 euro.

Veteranenspeld

Het Draaginsigne Veteranen is onder veteranen ook bekend als Veteranenspeld. Het Draaginsigne Veteranen of de Veteranenspeld is geen militaire onderscheiding, zoals bijvoorbeeld een herinneringsmedaille dat wel is.