In het geheugen gegrift?

Herinneringen aan gebeurtenissen, vrienden, missies of kameraden: Wat bepaalt wat wij ons herinneren? Staan deze herinneringen ‘in ons geheugen gegrift’ of kunnen deze door de tijd heen veranderen? Hoe kan het dat verschillende mensen zich dezelfde gebeurtenis anders herinneren? Wat maakt dat herinneringen door de tijd lijken te veranderen?

Wilt u de Veteranenlezing 2019 bijwonen? U kunt zich aanmelden via het online formulier.

Het Veteraneninstituut nodigt u van harte uit voor de jaarlijkse Veteranenlezing op maandag 4 november, met dit jaar als thema ‘Herinneringen’.

 

 

Hoofdspreker professor Douwe Draaisma, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, spreekt over de werking van het geheugen en over allerlei aspecten van herinneren en vergeten. Van wat bepaalt of je iets herinnert tot de factoren die een herinnering vormen of kleuren.

 

In een podiumgesprek gaat professor Draaisma, onder leiding van dagvoorzitter Rogier Elshout, in gesprek met drie professionals over de manier waarop de herinneringen van veteranen een rol spelen in hun werk:

Drs. Gielt Algra

Wetenschappelijk medewerker en betrokken bij de Interview Collectie Nederlandse Veteranen van het Veteraneninstituut, gaat in op herinneringen ophalen bij oudere veteranen. Hoe ga je om met herinneringen die moeilijk terugkomen of die niet helemaal stroken met de geschiedenis?

Drs. Arend Altena

Emeritus predikant, jarenlang werkzaam geweest bij de Basis, nauw betrokken bij terugkeerreizen naar onder meer Indonesië. Arend geeft zijn visie op het effect van het teruggaan naar de plek van een ingrijpende gebeurtenis- en wat dit doet met herinneringen.

Jos van Doornspeek

Echtgenote van een veteraan en secretaris van de Vereniging Veteranen Grenadiers en Jagers, vertelt over wat lid zijn van een vereniging voor veteranen en hun herinneringen kan betekenen.

Wilt u de Veteranenlezing bijwonen? Meld u zich vóór 28 oktober aan via onderstaande link.

Aanmelden