Home » Nieuws » Veteraneninstituut lanceert nieuw zoeksysteem voor interviewcollectie 8 december 2017

Het Veteraneninstituut heeft een nieuw zoeksysteem in gebruik genomen voor de  Interviewcollectie Nederlandse Veteranen, waardoor het gemakkelijker is geworden de ruim 1000 interviews te vinden én te beluisteren.

We laten veteranen zelf vertellen, waardoor er een levendiger en persoonlijker beeld van de militaire geschiedenis ontstaat.

Dat is één van de doelen van de Interviewcollectie Nederlandse Veteranen. In deze collectie zitten verhalen van veteranen die hebben deelgenomen aan één of meerdere oorlogen, gewapende conflicten of vredesmissies waarbij Nederland sinds 1940 was betrokken. De collectie draagt bij aan het vergroten van de bekendheid met ervaringen van Nederlandse veteranen en onze kennis van de Nederlandse militaire geschiedenis.

Voor wie?

Dit geluidsarchief met verhalen van Nederlandse veteranen is niet alleen toegankelijk voor veteranen en hun familieleden,  maar ook voor journalisten, onderzoekers en anderen geïnteresseerden. De gehele collectie bestaat uit geluidsfiles en aanvullende feitelijke gegevens van de geïnterviewde veteranen. Ieder interview, dat gemiddeld 2,5 uur duurt, is per tien minuten samengevat en voorzien van trefwoorden. Ruim 700 interviews zijn op dit moment volledig openbaar en online te beluisteren. Voor het gebruik van de overige interviews gelden restricties.

Verbeteringen in het zoeksysteem

Naast een compleet nieuwe website zijn de volgende grote verbeteringen doorgevoerd:

  • Voorheen konden gebruikers van de interviewcollectie maar één term invoeren in de zoekbalk. Met het nieuwe geavanceerde zoeksysteem kan een gebruiker de interviewcollectie met verschillende filters en meerdere zoektermen doorzoeken. Op die manier vindt de gebruiker sneller de interviews die aan zijn of haar wensen voldoet. Eenmaal ingelogd kan de gebruiker nu ook de zoekresultaten bewaren.
  • Ook het zoeken binnen een beschrijving van een interview en het beluisteren ervan zijn een stuk makkelijker geworden. Heeft een gebruiker een interview gevonden, dan krijg hij/zij een samenvatting per tien minuten te zien. Vervolgens kan de gebruiker direct selecteren welke stukken hij/zij wil beluisteren.
  • Bezoekers kunnen de zoekfunctie nu ook gebruiken zonder vooraf in te loggen. Het resultaat is een korte  beschrijving van het interview. Na het aanmaken van een account en inloggen volgt een scherm met meer detailgegevens en het interview zelf.

Ook benieuwd geworden?

Nieuwsgierig naar de verhalen van de veteranen? Beluister deze dan zelf op www.veteranenvertellen.nl