14 juli 2017
Home Nieuws Veteranen lopen 1000ste Sunset March

Veteranen lopen 1000ste Sunset March

Vanavond om 21:53 is het zover: veteranen lopen dan voor de 1000ste keer over de stadsbrug van Nijmegen als eerbetoon aan de geallieerde militairen, die op 20 september 1944 tijdens operatie Market Garden de Waal zijn overgestoken. Bosniëveteraan George de Jongh is één van de initiatiefnemers en loopt nog regelmatig mee. “Het blijft iedere keer een bijzondere beleving.”

De Sunset March is sinds 19 oktober 2014 een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen, die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland. In Nijmegen is een paar jaar geleden een nieuwe stadsbrug gebouwd; de Oversteek. Vlakbij het deel van de Waal waar op 20 september 1944 Amerikaanse militairen tijdens operatie Market Garden de Waal zijn overgestoken. Tijdens deze zogenaamde “Waalcrossing” zijn 48 geallieerde militairen omgekomen.

Zonsondergang

De verlichting van deze brug is bijzonder. Er staan 48 paren lichtmasten op de brug. Rond het tijdstip van zonsondergang worden deze lichtmasten, paar voor paar, na elkaar ontstoken in het tempo van een trage mars. Iedere avond, als het eerste paar lichtmasten wordt ontstoken, loopt een veteraan de Sunset March mee in het tempo waarin de lichten aangaan.

Borrel

Bosniëveteraan George de Jongh uit Elst is één van de mensen die vanaf het begin betrokken is bij dit initiatief. Al snel werd hij ook lid van het bestuur. “Dit idee is tijdens een borrel ontstaan en zijn we daarna gewoon gaan uitvoeren. Pas later kwamen we erachter dat als je zoiets iedere dag wilt doen, daar het nodige bij komt kijken. Maar als je ‘A’ zegt, dan moet je ook ‘B’ zeggen. Dat is in ieder geval de instelling die we uit onze militaire tijd hebben meegenomen. Om het nog ietsje minder vrijblijvend te laten zijn  hebben we na een jaar de stichting opgericht.”

Kleine groep

De Sunset March begon met een kleine groep enthousiaste en betrokken veteranen en is inmiddels gelopen door bijna 200 verschillende vrijwilligers. Een deel daarvan loopt zelfs regelmatig. Daardoor hoeft De Jongh steeds minder vaak ingeroosterd te worden als ‘veteraan van dienst’, de veteraan die de oversteek begeleidt. Toch zijn de momenten die hij meeloopt hem nog altijd dierbaar. “Ik heb nu meer dan vijftig keer meegelopen, maar het blijft een bijzondere beleving. Het is een meditatief moment en het levert regelmatig mooie gesprekken op met mensen die meelopen. Soms drinken we na afloop nog een biertje om het gesprek voort te zetten.”

Dutchbat-II

Een belangrijk doel van de Sunset March is ook om stil te staan bij alle veteranen die in missies over de hele wereld hebben bijgedragen en nog steeds bijdragen aan vrede en vrijheid. Zijn eigen ervaring ligt voor De Jongh in Bosnië, waar hij deel uitmaakte van Dutchbat-II. Daar moesten zij met beperkte middelen en onder moeilijke omstandigheden de enclave Screbrenica beveiligen. De Jongh: “Als kapitein operatieën zat ik veel in de ‘ops-room’ en kreeg zodoende alle ellende mee. We werden letterlijk dagelijks beschoten. Je denkt dan dat het erbij hoort, maar achteraf besef je dat dat niet normaal was.” Daarnaast werd De Jongh ruim een week gegijzeld door de Serviërs. “Ik heb die week oog in oog met Mladic gestaan. Dat is toch wel heel apart.”

Ruimte voor het verhaal

Ruim twintig jaar later merkt De Jongh dat deze gebeurtenissen de nodige impact op hem hebben gehad. “Mijn kinderen beginnen er steeds meer naar te vragen”, vertelt De Jongh. “Daardoor komt bij hen ook het besef wat die tijd betekent heeft. Vorig jaar is mijn dochter naar Srebrenica geweest. Dat deed heel veel, zowel met haar, als met mij. De dingen die je hebt meegemaakt als militair, die tekenen je en het is goed om dat verhaal met anderen te delen. Dat is ook het mooie van de Sunset March. Er is dan ruimte voor dat verhaal.”

Meer informatie: http://www.sunsetmarch.nl/