Home » Nieuws » Veteranen gratis toegang tot nieuw Militair Museum 2 december 2014

Vanaf zaterdag 13 december is het nieuwe Nationaal Militair Museum op de voormalige vliegbasis Soesterberg open voor publiek.

Op vertoon van uw veteranenpas krijgt u gratis toegang. Het museum wordt op donderdag 11 december officieel geopend door ZKH Willem-Alexander. Voordat de Koning het nieuwe museum opent, is het museum getest door kinderen. Een klas van basisschool De Egelantier uit Soest mocht zich even in de Tweede Wereldoorlog wanen. De kinderen van groep 8 kregen les in een klaslokaal van vroeger, compleet met oude schoolbankjes en krijtbord.  “Je krijgt het gevoel dat je erbij bent. Op die manier hopen we dat het beter blijft hangen”, legt Eva van Dijk uit. Ze bedacht de voorstelling voor het museum. Tijdens de les mocht Co Crum, iemand die de oorlog heeft meegemaakt, zijn ervaringen delen: “Als kind weet je niet wat er gebeurt.”

Het Nationaal Militair Museum toont de geschiedenis van de landmacht en de luchtmacht. Het is een samenvoeging van het oude Legermuseum in Delft en het Militaire Luchtvaart Museum in Soesterberg. In Soesterberg werd 101 jaar geleden de voorloper van de Koninklijke Luchtmacht opgericht, als afdeling van de landmacht. Vliegbasis Soesterberg, het oudste militaire vliegveld van Nederland, sloot in 2008 de poorten. In het park bij de vliegbasis kunnen bezoekers fietsen en wandelen. De oude ‘shelters’ van de straaljagers zijn veranderd in kunstruimtes.