21 augustus 2019
Home Nieuws Veteranen gratis naar Eredivisie

Veteranen gratis naar Eredivisie

Eredivisie vraagt aandacht voor veteranen en Invictus Games Den Haag 2020.

In het weekend van 14 en 15 september worden Nederlandse veteranen op de tribunes en op de voetbalvelden van de Eredivisie in het zonnetje gezet. In de stadions in Nederland kunnen veteranen met introducé gratis naar een wedstrijd.

Maatschappelijke rol
“Er wordt altijd gemopperd dat het voetbal te commercieel is geworden. Natuurlijk is het commercieel, maar dat is niet het hele verhaal”, aldus Remko Stolk, commercieel directeur van Asito, de shirtsponsor van voetbalclub Heracles Almelo. “We doen meer dan een logo op een shirt plakken. We hebben ook een maatschappelijke rol te vervullen.”

Met dit idee gingen Asito en AFAS, sponsor van AZ, in overleg met alle hoofdsponsors van de Eredivisie. Al snel ontstond het plan voor een voetbalweekend waarin de veteranen in het zonnetje gezet worden. “Als stukje bewustwording en waardering van de maatschappij.”

Invictus Games Den Haag 2020
In het bijzonder is er aandacht voor de Invictus Games Den Haag 2020. De bewegende reclameborden langs het veld van alle Eredivisieclubs tonen het weekend van 14 en 15 september filmpjes van de Invictus Games, de fans krijgen een mailing over het evenement en er komt aandacht op social media. Ook voetbalmagazine Voetbal International besteed uitgebreid aandacht aan deze actie. Er is zelfs sprake van dat de bal, in een aantal stadiums, door een parachutist op het veld gebracht wordt. De chauffeur van de spelersbus van Heracles is ook veteraan en krijgt daarom een uitnodiging om in de skybox plaats te nemen. De club heeft ook de Staatssecretaris van Defensie uitgenodigd. En zo dragen alle clubs hun eigen steentje bij.

Stolk: “In de VS en de UK is traditioneel veel meer aandacht voor veteranen dan in Nederland. Het is belangrijk dat wij weten wat er gebeurt met al die jongens en meisjes die we uitzenden. Gelukkig komen de meeste heelhuids terug maar er zijn er ook die lichamelijk of psychisch gewond zijn geraakt. Daar willen wij ook aandacht voor vragen.”

Miljoenenpubliek
Met deze unieke actie bereiken de clubs een miljoenenpubliek, niet alleen in de stadions maar ook de televisiekijkers via Foxsport. “Het is de eerste keer dat wij dit doen”, aldus Stolk. “De clubs afzonderlijk hebben al goede doelen als Kika, de Hartstichting of Kans voor een Kind, maar dit is overstijgend, iets wat voetbalclubs verbindt, maar ook de burgermaatschappij en Defensie.”

De inschrijftermijn is gesloten, het is niet meer mogelijk om je aan te melden voor een wedstrijd. Heb je al een aanmelding gedaan? Dan hoor je 5 september of er kaarten jouw kant op komen.

 

SPEELSCHEMA:

Zaterdag 14 september

18.30 AZ Sparta Info volgt
18.30 PSV Vitesse Philips stadion, Eindhoven
19.45 VVV-Venlo FC Groningen Covebo Stadion, Venlo
20.45 FC Utrecht FC Emmen Stadion Galgenwaard, Utrecht
20.45 Ajax SC Heerenveen Johan Cruijf Arena, Amsterdam

Zondag 15 september

12.15 PEC Zwolle RKC Waalwijk MAC3PARK stadion, Zwolle
14.30 Feyenoord ADO Den Haag De Kuip, Rotterdam
14.30 Heracles Almelo Willem II Erve Asito, Almelo
16.45 Fortuna Sittard FC Twente Fortuna Sittard stadion, Sittard