29 mei 2019
Home Nieuws Veteranen geven hun leven een dikke voldoende

Veteranen geven hun leven een dikke voldoende

Uit onderzoek van het Veteraneninstituut blijkt dat het met het merendeel van de veteranen goed gaat.

De 3.142 post-actieve veteranen die deelnamen aan het onderzoek ‘Veteraan, hoe gaat het met u?’ geven een gemiddeld rapportcijfer van een 7,9 voor hun kwaliteit van leven. Vooral gezondheid, sociale steun en eenzaamheid beïnvloeden de kwaliteit van leven.

Eén op de tien veteranen heeft problemen die zij toeschrijven aan de uitzending. Meer dan de helft van deze veteranen heeft hiervoor professionele zorg. Wederom tien procent van de veteranen heeft geen behoefte aan zorg, maar hun uitzending speelt wel een negatieve rol in hun huidige leven. Deze groep verdient aandacht, omdat zij mogelijk later problemen kunnen ondervinden van hun uitzending. Veteranen die geen zorg gebruiken voor klachten vanwege de uitzending, noemen hiervoor verschillende redenen. Ze willen het bijvoorbeeld zelf oplossen of ze hebben geen of onvoldoende baat gehad bij eerdere zorg.

Aanbevelingen voor de praktijk zijn onder andere een actieve en persoonlijke benadering van veteranen die geen hulp zoeken voor hun zorgbehoeften vanwege de uitzending en ondersteuning van het netwerk rondom veteranen om er voor te zorgen dat veteranen met een zorgvraag vanwege de uitzending ook de juiste zorg geboden kan worden.

In 2018 heeft het Ministerie van Defensie het Veteraneninstituut gevraagd het onderzoek ‘Veteraan, hoe gaat het met u?’ uit te voeren om een beeld krijgen van de behoefte aan zorg onder Nederlandse veteranen en hoe veteranen omgaan met die behoefte. Vanochtend is het rapport overhandigd aan de Hoofddirecteur Personeel van het Ministerie van Defensie, schout-bij-nacht Peter Reesink EMSD. Klik hier om het onderzoeksrapport te bekijken.

 

onderzoek-veteraneninstituut-veteraan-hoe-gaat-het-met-u