19 augustus 2019
Home Nieuws Veteranen fietsen zwaarste koers ooit

Veteranen fietsen zwaarste koers ooit

Omloop van de Slagvelden voert ruim 2000 kilometer langs slagvelden WO I.

Foto's: Wielerroem

Vanochtend is in Oosteeklo (België) de tweede editie van de Omloop van de Slagvelden van start gegaan. Volgens kenners de zwaarste koers ooit. De eerste editie vond 100 jaar geleden plaats. De route voert in zeven etappes langs de voormalige slagvelden in België, Frankrijk en Luxemburg. In 1919 werd de koers gereden als eerbetoon aan de miljoenen militairen die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn omgekomen. 21 van de 87 haalden toen de eindstreep. Dit keer rijden er opnieuw 87 wielrenners mee, onder wie drie Nederlandse veteranen.

De drie Nederlandse veteranen die deelnemen zijn Tom van Mierlo (77 jaar, Nieuw-Guineaveteraan), Wolf de Wilde (53 jaar, Bosnië- en Afghanistanveteraan) en Patrick Woldinga (45 jaar, Bosnië- en Afghanistanveteraan). Samen met militair-historicus Martin Elands (52 jaar) vormen zij het fietsteam van het Veteraneninstituut dat de Omloop van de Slagvelden op vrijdag 30 augustus hoopt te volbrengen.

Zoals deze koers in 1919 een eerbetoon was aan de gevallenen tijdens de Eerste Wereldoorlog, zo is de deelname voor het Veteraneninstituut een eerbetoon aan de ruim 23.000 Nederlandse militairen die sinds 1940 omkwamen tijdens oorlogen, gewapende conflicten en vredesmissies. Wolf de Wilde:


“Het wordt lood- en loodzwaar. Maar dat is nog altijd kinderspel vergeleken bij de ontberingen van Nederlandse militairen in het verre en ook recente verleden en bij de offers die zij en hun nabestaanden hebben gebracht. Juist in het jaar dat we 75 jaar bevrijding vieren is het goed om daarbij stil te staan of – in ons geval – er al rijdend aandacht en respect voor te vragen.”

 

Met de deelname van het fietsteam wil het Veteraneninstituut ook gewond geraakte veteranen aansporen om weer een actieve levensstijl te omarmen. Juist voor veteranen met psychische klachten kan sportief bewegen bijdragen aan een hogere kwaliteit van leven en – door het verleggen van grenzen – zorgen voor zelfvertrouwen en mentale balans. Dat sluit aan bij het gedachtengoed van de Invictus Games, het internationale sportevenement voor gewond geraakte militairen en veteranen, die in 2020 in Nederland worden gehouden. Ook voor Tom van Mierlo zorgt het fietsen van lange afstanden al ruim vijftig jaar voor balans in zijn leven na zijn traumatische militaire ervaringen in de jungle van Nieuw-Guinea (1962):

“Het is een soort therapie. Je rijdt op die manier je kop leeg. Ik denk dat het de cadans is die rust geeft.”