Home » Nieuws » ‘Veteraan geliefd op arbeidsmarkt’ 5 december 2014

In De Telegraaf van vandaag een positief bericht over veteranen op de arbeidsmarkt.

‘Driekwart van de Nederlandse veteranen is tevreden over hun professionele loopbaan buiten de defensiewereld’ aldus De Telegraaf. Bijna de helft zegt dat hun militaire ervaringen goed bruikbaar zijn binnen de nieuwe werkzaamheden en hen helpen op de arbeidsmarkt.

Dit blijkt uit onderzoek van het Veteraneninstituut onder 500 veteranen van het Nederlandse leger. Slechts een klein deel van hen is nu als burger in dienst bij Defensie. Zo goed als de helft zocht ander werk. De rest begon na de militaire carrière voor zichzelf als ondernemer.

Vooral jonge veteranen zeggen veel profijt te hebben van hun internationale vredesmissie-ervaringen bij het uitoefenen van hun huidige werk. Hoe ouder de veteraan is, hoe minder dat voordeel wordt ervaren.

Paplepel

Zeker 40 procent van de ondervraagden zegt dat hun militaire loopbaan hen heeft geholpen bij ander werk.

Werken onder de zwaarste omstandigheden, doorzetten, niet opgeven en werken in teamverband is hen als militair natuurlijk met de paplepel ingegoten,

zegt woordvoerder Nelleke Rienstra van het Veteraneninstituut tegen De Telegraaf. „Die kwaliteiten behouden zij altijd. En zetten ze dus ook in bij hun werk op de civiele arbeidsmarkt.”

Volgens Rienstra associëren Nederlanders veteranen bovendien met positieve karaktereigenschappen zoals behulpzaam en plichtsgetrouw zijn.

Niet elke oud-militair vindt zijn professionele draai in de burgermaatschappij. Een kleine 9 procent is zeer ontevreden over zijn werkzame leven buiten defensie. Volgens Rienstra is die ontevredenheid vaak te wijten aan het feit dat sommigen er financieel op achteruitgaan in een civiele baan. „Of omdat zij moeite hebben met de cultuurverschillen die er zijn tussen dienen in de krijgsmacht en de burgermaatschappij.”

Lees het artikel in De Telegraaf van 5-12-2014