“Met zo’n dun logistiek aanvoerlijntje moet je soms kiezen”

1 april 2016
Deel dit bericht:
Van maart tot en met augustus 2015 was Maarten op uitzending met de Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali, Minusma. Nederland levert sinds april 2014 een belangrijke bijdrage aan deze VN-missie: militairen, Apache-gevechtshelikopters en Chinook-transporthelikopters.

Dat militairen met uitzendervaring ook veteraan zijn is nog redelijk onbekend. Daarom hebben we onze huisstijlfoto’s uitgebreid met een aantal foto’s van veteranen in werkelijke dienst. We hebben van elk krijgsmachtdeel iemand in beeld gebracht, met in zijn of haar handen een foto van de uitzending. Maar wie is de persoon op de foto en wat is zijn of haar verhaal? In de rubriek ‘het verhaal achter de medaille(‘s)’ iedere maand een verhaal en foto uitgelicht.

Van maart tot en met augustus 2015 was Maarten op uitzending naar Mali. “En ondanks dat het 50 graden was, heb ik daar niemand horen klagen. We deden waarvoor we gekomen waren, schouders eronder en aanpakken. Dat vond ik misschien nog wel het mooist aan de uitzending.”

Ik zag in Mali hoe mensen er met het weinige dat ze hebben tóch samen wat van maken,

zegt stafofficier Logistiek kapitein Maarten. “Ik heb me verheugd op de missie, want als je in dienst gaat is een uitzending het moment waarop je je vak in de praktijk kunt brengen.”

Van maart tot en met augustus 2015 was Maarten op uitzending met de Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali, Minusma. Nederland levert sinds april 2014 een belangrijke bijdrage aan deze VN-missie: militairen, Apache-gevechtshelikopters en Chinook-transporthelikopters.

Maarten heeft zijn uitzending ervaren als iets positiefs. “In het Zuiden merkten we dat de lokale bevolking blij was met onze aanwezigheid. De Touaregs in het Noorden dachten daar waarschijnlijk anders over, het conflict was begonnen met hun drang naar onafhankelijkheid. Volgend op het vredesakkoord was het onze taak de regering te ondersteunen bij het handhaven van orde en stabiliteit.”

Krijgsmachtbreed samenwerken

Ze zaten vier maanden op elkaar gepakt, middenin de Sahara. Maarten zelf was plaatsvervangend commandant van het Joint Support Detachement én commandant van alle logistiek. “Dus niet alleen voor mijn eigen eenheid, maar ook voor de helikopterdetachementen van de Luchtmacht, de special forces van de Marine en de inlichtingencel. Ik heb de andere krijgsmachtdelen zo intensiever leren kennen. Je ziet dan dat de manier waarop de Landmacht dingen aanpakt niet altijd per se de beste is. Je leert buiten de vaste kaders te denken.”

Gevraagd naar een voorbeeld zegt Maarten: “De luchtmacht is altijd op zoek naar manieren om de eigen prestaties te verbeteren. Een goed idee wordt omarmd en uitgeprobeerd, ook als dat betekent dat ze iets moeten bestellen dat niet tot de standaarduitrusting behoort. De houding bij de Landmacht is: je moet het doen met wat je hebt. Maar soms is het juist goed verder te kijken dan de standaard oplossing.”

Alsnog naar de KMA

Als logistiek coördinator was Maarten verantwoordelijk voor de aanvoer van reserveonderdelen voor de helikopters en andere uitrustingsstukken. “Met een dun logistiek aanvoerlijntje van maar één vliegtuig in de zoveel tijd moet je goed weten wat essentieel is en wat even kan wachten. Daarop heb ik me voor deze uitzending voorbereid: alle logistiek coördinators van de verschillende onderdelen moesten op één lijn zitten. Je kunt in zo’n situatie de aanvoer van materieel niet even zonder overleg met de anderen regelen.”

Maarten werkte na zijn vwo-examen eerst twee jaar bij een transportbedrijf. Via een banenwinkel kwam hij te weten dat ‘transport en logistiek’ ook een groot vakgebied was bij de Koninklijke Landmacht. Hij besloot daarop naar de KMA te gaan. “Militair worden is dus niet iets dat ik van jongs af aan wilde. Maar wat ik interessant vind, komt in mijn werk mooi bij elkaar. Ik ben er trots op dat ik mezelf nu ook veteraan mag noemen. Je ziet dat mensen weinig beeld hebben bij wat je dan doet op zo’n uitzending. Ik vind het fijn als ze ernaar vragen, dan heb je een mooi gesprek.”