Home » Veteranen & hun missies » Verhalen van veteranen » Het veteranenjaar 2017 in beeld

Januari: Begrafenis Ted Meines

Op 5 januari werd Ted Meines begraven. Hij werd door diverse sprekers herdacht als de oprichter van het veteranenplatform en de grondlegger van het huidige veteranenbeleid. Onder meer de voormalig Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp sprak over zijn laatste ontmoetingen met generaal Meines. “Hij wist al langere tijd dat het einde naderde. Iedere keer als we elkaar tegenkwamen pakte hij me met beide armen vast en fluisterde hij: ‘Tom, hou me vast’. Ondanks dat bleef hij tot de laatste dag strijden voor zijn veteranen.” Je bekijkt hier de afscheidsceremonie van Ted Meines.

Februari: Herdenking 75 jaar slag in de Javazee

Op maandag 27 februari 2017 was het 75 jaar geleden dat de Slag in de Javazee plaatsvond. In deze zeeslag tussen een geallieerd eskader en een Japans smaldeel, vonden meer dan 900 Nederlandse en ruim 250 Indonesische militairen een zeemansgraf, onder hen de Nederlandse commandant van het eskader, schout-bij-nacht Karel Doorman. In de Kloosterkerk in Den Haag werd de Slag in de Javazee herdacht, waarbij minister Hennis o.a. het verhaal van veteraan Felix Jans gebruikte. Lees hier het nieuwsbericht.

 

Maart: 75 jaar Korps Commandotroepen
Zaterdag 25 maart, drie dagen na de officiële korpsverjaardag, vierde het Korps Commandotroepen (KCT) zijn 75-jarig bestaan met een grote reünie in Roosendaal op de Engelbrecht van Nassaukazerne. Je leest hier meer.

April: Zoon Nederlandse veteraan onthult replica van zijn vaders bommenwerper in Adelaide

Reevers Warbirds in Adelaide eerde op zaterdag 8 april 2017 het spraakmakende Nederlands-Indische 18e Squadron, onderdeel van het ML-KNIL, dat tijdens WO2 met bommenwerpers streed voor de bevrijding van Indië. Die dag was het aan Nederlander Fred Pelder jr., zoon van 18e Squadron piloot Fred Pelder sr., de eer om een replica van zijn vaders B-25 Mitchell te onthullen. Je leest het nieuwsbericht hier.

Mei: Speeddaten met veteranen

Veteranen zijn onlosmakelijk verbonden met 4 & 5 mei: het herdenken en vieren van vrijheid.
Onder de noemer ‘Vrijheid. Powered by veteranen’, bracht het Veteraneninstituut dit onder de aandacht in de maand mei. Zo konden de bezoekers van 15 bevrijdingsfestivals ‘speeddaten’ met veteranen. Hier lees je meer.

Juni: Een ‘plaatje voor je maatje’ op Nederlandse Veteranendag

Veteranen konden op de Nederlandse Veteranendag bij veteraan en DJ Daniel Abrandis een ‘plaatje voor een maatje’ aanvragen bij de stand van het Veteraneninstituut op het Malieveld. Ook legden we de belevenissen van verschillende veteranen vast, voorafgaand aan het defilé. Je leest hun belevenissen hier.

Juli: Vierdaagse van Nijmegen

Bijna 80 veteranen deden namens het Veteraneninstituut mee aan de vierdaagse van Nijmegen. Ze werden optimaal verzorgd met o.a. de inzet van masseurs van het Korps Mariniers!  En je weet: met een marinier als masseur zijn die gepijnigde spieren in no time weer soepel! Onder andere veteraan Sabine liep mee. Je leest het verhaal van Sabine hier.

Augustus: Op vakantie met een veteraan.. Prepare yourself!

Op Facebook was dit item in 2017 één van de meest gedeelde en besproken artikelen: 10 eigenaardige eigenschappen van een veteraan die op vakantie gaat. Je leest de herkenbare situaties hier.

September: Interviewproject geeft bijzondere inkijk in levens Bronbeekbewoners

In november 2016 startte het Veteraneninstituut in samenwerking met Koninklijk tehuis voor Oud-militairen en Museum Bronbeek een nieuw interviewproject, genaamd VIP-Bronbeek (Veteranen Interviewproject Bronbeek). Het interviewproject op Bronbeek werd in september 2017 afgerond. Er zijn 26 Bronbeekbewoners geïnterviewd, die samen een gemiddelde leeftijd hebben van 85 jaar! Je leest hier meer.

Oktober: Erewacht van veteranen bij afscheid burgemeester Van der Laan

Veteranen van verschillende missies vormden een erewacht bij de kist van de burgemeester van der Laan te staan, bij het afscheid in het concertgebouw in Amsterdam. Je leest het nieuwsbericht hier.

November: Vechten raakt!

Meer dan 300 mensen kwamen op 6 november naar Bronbeek voor de Veteranenlezing. Filosoof Bas Haring, majoor Ralph, majoor Mirjam Grandia en voormalig Tweede Kamerlid Angelien Eijsink lieten hun licht schijnen over het belang van vechten en de impact van geraakt worden. Je leest het verslag hier.

December: Historicus Veteraneninstituut presenteert onthullend boek

In het Verzetsmuseum in Amsterdam werd op 12 december het boek ‘Operatie Keystone. Nederlanders bij de Special Air Service (SAS), 1944-1945’ gepresenteerd. De kinderen en weduwen van deze Nederlandse SAS’ers namen het boek in ontvangst. Je leest het nieuwsbericht hier.