16 maart 2018
Home Verhalen van veteranen Verkiesbare veteranen willen ‘het beste voor dorp of stad’

Verkiesbare veteranen willen ‘het beste voor dorp of stad’

Inderdaad wijkt hun politieke kleur nogal af. Maar veteranen Alex Raggers (D66) en Tom van der Kolk (SP) hebben gemeen dat ze zich van harte voor hun stad of dorp inzetten. Of die raadszetel er ook gaat komen? 21 maart is dé dag, dan moet het gebeuren.

“Politiek geeft mij energie”, vertelt Alex Raggers. “Ook na een lange werkdag voel ik toch dat ik nog ergens een nieuw batterijtje heb om als raadslid aan de slag te gaan.” Als luchtverkeersleider was hij tien jaar geleden gestationeerd in Kamp Holland, provincie Tarin Kowt, Afghanistan.
Nu is hij namens D66 lijsttrekker in Roosendaal waar hij ook fractievoorzitter is. “Ik wil meewerken aan oplossingen. Dat heb ik van huis uit meegekregen. Maar het is veel werk”, beaamt hij.

Zonder steun van thuis zou het niet gaan.

 

Raggers is veteraan in actieve dienst en werkt als docent aan de Nederlandse Defensie Academie.

Tankbataljon in Bosnië

Veteraan Tom van der Kolk is vanaf de start betrokken bij de lokale SP-afdeling in gemeente Oude IJsselstreek. Maar is dat niet een wat anti-autoritaire partij voor iemand met een militaire achtergrond? Die vraag kan Van der Kolk wel waarderen. Lachend: “De standpunten over Defensie zoals de SP die landelijk heeft, daar word ik op zich niet heel blij van hoor. Maar de sociale kant, daar doe ik het voor.”
In 1996 ging hij met zijn tankbataljon voor een half jaar naar Bosnië. De armoede daar, die is hem bij gebleven. En ook vandaag houdt dat thema hem strijdbaar om zich voor de SP in te zetten.

Nieuwkomer

“Ik zie veel mensen om me heen die het financieel moeilijk hebben, maar die vervolgens overal op gestraft worden”, vertelt Van der Kolk.

Voor kinderen is dat extra moeilijk. Zitten je vriendjes op sport, maar jij niet, want jij bent arm. Met een motie hebben we daar afgelopen raadsperiode extra geld voor weten vrij te maken.

 

De veteraan moet nog zien of hij bij de verkiezingen met zijn zevende plek op de lijst kans maakt op een raadszetel. “Het gevoel dat we met elkaar hebben is dat vier, vijf zetels haalbaar is. We waren bij de vorige verkiezingen nieuwkomer en hebben het goed gedaan.”

‘En, is het al gelukt?’

Raggers heeft als raadslid inmiddels flink ervaring opgedaan met hoe het er in de lokale politiek aan toe gaat. Vier jaar terug werd hij voor het eerst in de gemeenteraad verkozen. “Vlak daarvoor had ik met m’n twee dochters, toen nog kleuters, een gesprekje over wat ik dan precies ging doen. Zitten we een paar maanden nadat ik verkozen ben in de auto, en krijg ik van de achterbank opeens de vraag: ‘Is het al gelukt papa?’. ‘Wat is er gelukt?’, vraag ik. ‘Nou, heb je de stad al beter gemaakt?’ Mooi toch”

Dat is inderdaad waar ik het voor doe.

Winnen of verliezen

Zijn uitzending naar Afghanistan beleefde Raggers in 2008. En een belevenis was het.

Ik noem het de mooiste de tijd van mijn leven. Als levensbedreigend heb ik het zeker niet ervaren, al was het soms ook gevaarlijk natuurlijk.

Inmiddels is Raggers voor de Roosendaalse D66 lijsttrekker en wil hij met zijn partij dolgraag een volgende stap maken. “Een ander soort spanning natuurlijk dan wat je als militair deed, maar spannend is het. Dat zit vooral vast op de verantwoordelijkheid die ik voel. Als het niet lukt om te groeien van twee nu naar drie of vier zetels straks, dan voelt dat toch ook als een persoonlijk falen. Al moet je ook weer niet overschatten hoeveel invloed je zelf op de verkiezingsuitslag hebt”, weet Raggers.

Tegendenk-vereniging

Binnen Defensie – in het bijzonder de staf Luchtmacht – kreeg Raggers de kans om ervaring op te doen met medezeggenschap. “Dat legde een mooie basis. Ik dacht altijd dat het ‘tegendenk-verenigingen’ waren. Nu weet ik: het is wat je er zelf van maakt. Sta je er positief in, dan krijg je dat ook terug.” Van zijn collega’s bij Defensie kan hij nog wel eens een pesterijtje verwachten. “Omdat ze vinden dat ik bij de verkeerde partij zit”, vertelt Raggers die daar prima mee kan leven. Zijn respons: “VVD denkt met de portemonnee, D66 met het hart. Een voorbeeld: misschien kan je meer verdienen met een kolencentrale, maar een zonneweide draagt wel bij aan een schonere toekomst voor onze kinderen. Dat past bij mij.”

Veteranenkwaliteiten

Zowel Raggers als Van der Kolk zien het vermogen om door te zetten en te relativeren als kwaliteiten die zij in de Defensie-opleiding meekregen. “Doorgaan waar anderen gaan zitten”, verwoordt Van der Kolk. Die instelling komt ook lokaal prima van pas. Raggers: “Mensen vinden altijd van alles en spuien dat ook. Daar moet je tegen kunnen. Raadswerk is nou eenmaal heel zichtbaar. Dan zegt de een bijvoorbeeld: ‘je gaat hier toch niet de militair uithangen he!?’ En de ander zegt: ‘ga nu eens op je strepen staan, jij bent toch militair?’”

Kortom, je moet je eigen koers durven varen en handelen vanuit je eigen waarden.