17 juli 2015
Home Verhalen van veteranen Vakantietips in het buitenland

Vakantietips in het buitenland

Het is zomer! Ga jij net als veel Nederlanders naar één van de onderstaande populaire vakantielanden? Veteranen kunnen het dan vaak niet laten om, als ze er dan toch langs komen, even te gaan kijken op de plaatsen waar zich zware gevechten hebben afgespeeld in de beide wereldoorlogen.

Bekend zijn natuurlijk; de stranden van Normandië, Bastogne in de Ardennen en de slagvelden van Ieper en Verdun. Toch zijn er een aantal slagvelden, vaak te vinden in een bijna overdreven natuurschoon, die hoewel heel bijzonder, veel minder de aandacht trekken. Ze zijn zeker de moeite waard, vaak niet alleen vanuit historisch perspectief maar ook vanwege de indrukwekkend mooie omgeving. Hieronder volgen er vijf in de vijf populairste vakantielanden van Nederlanders.


vlag-duitslandDuitsland: Hurtgenwald. Het is niet eens zo ver van de Nederlandse grens. Het ligt ten Zuidoosten van Aken. In het najaar van 1944 speelden zich hier de verschrikkelijkste tonelen af tussen de Amerikaanse en Duitse  troepen. Hier is het zogenaamde Kallpad te volgen dat precies de opmars route van de Amerikanen richting het plaatsje Schmidt volgt. Overal zijn, ook voor het ongeoefende oog sporen van de slag te herkennen.

Meer informatie? Klik hier.


frankrijkFrankrijk : Hartmannswillerkopf. Of in het Frans Vieil Armand. Het is een bergtop in de Vogezen in de Elzas, van 956 meter hoog. Voor 1914 was dit nog Duitsland en het uitzicht is fenomenaal. Dat geeft ook precies aan waarom de Duitsers daar vier jaar lang in 14-18 tegen de Franse stormlopen hebben stand gehouden. Alle loopgraven en stellingen zijn hier in de rotsgrond uitgehakt en ze vormen nu het wandelpad waarlangs de wandelaar de top bezoekt.

Meer informatie? Klik hier.

31139_Hartmannswillerkopf_1989


spanjeSpanje: Belchite. Dit plaatsje, zo’n 50 km ten zuiden van Zaragoza, is na de burgeroorlog zo gelaten als het was. Het nieuwe Belchite is verderop opgebouwd en de wandelaar kan tussen de ruïnes doorlopen alsof het 80 jaar geleden is. Het is ook het toneel waar de internationale brigades zijn ingezet.  Franco wilde dit als monument voor de nationalistische overwinning zo behouden, maar het is daarmee evengoed een monument voor de republikeinse standvastigheid geworden.

Meer informatie? Klik hier.


belgieBelgië; de bosrand bij Foy in de Ardennen. In de buurt van Bastogne ligt het dorpje Foy waartegenover de mannen van Easy company, bekend geworden door de tv serie “Band of Brothers’ hebben standgehouden in de bosrand. Naast alle indrukwekkende musea in het gebied, is voor een ieder die de serie heeft gezien een bezoek aan die bosrand bijzonder indrukwekkend. Er staat een monumentje maar wie de bossen ingaat, die zal daar de oorspronkelijk schuttersputten terugvinden.

Meer informatie? Klik hier.


fs_fs732_2Oostenrijk: Kobarid. Het is geen Oostenrijk maar Slovenië. Het is wel maar 30 km van de Oostenrijkse grens en het was wel ooit Oostenrijk. Toen heette het Karfreit maar het is vooral bekend geworden onder de Italiaanse naam Caporetto. Hier vond de slag van Caporetto plaats in de Eerste Wereldoorlog en in de prachtige bergen is daar alles van terug te vinden. Hier was Hemingway gelegerd en schreef hij zijn prachtige; ‘A Farewell to Arms’.

Meer informatie? Klik hier.


Blijf je deze vakantie lekker in Nederland? Geniet dan van de vele voordelen met je veteranenpas.