De kunst van het verwerken: 'De soldaat'

12 mei 2017
Deel dit bericht:

Cees Leenhouts diende bij de Koninklijke Landmacht, 17 PAINFBAT/GFPI en werd eind vorige eeuw uitgezonden naar (voormalig) Joegoslavië. Hij schilderde ‘De Soldaat’.

 

Het schilderij DE SOLDAAT wordt door de Stichting VeteranenKunst in veel exposities en vrijwel alle kleinere presentaties getoond.

Het schilderij, een paneeltje van 40 x 40 cm geniet altijd enorme belangstelling tot – letterlijk – alle uithoeken van een zaal, ruimte. Mensen praten er over en willen er graag over vertellen wat het voor indruk op ze maakt. De laatste jaren wordt dat steeds meer, steeds opvallender. Inmiddels weten we al zeker dat het tonen van dit schilderij vele gesprekken uitlokt.
Het gaat daarbij niet uitsluitend over oudere veteranen, al zijn er elke keer veel Nieuw-Guinea mannen onder degenen die ons als begeleidend gastvrouw/gastheer opzoeken. Het zijn veteranen (en hun gezelschap!) van alle generaties, verschillende missies en leeftijden.

Allemaal worden onmiddellijk geraakt door dit beeld van de soldaat die …. langs de kant van de weg? … ergens in het zij terrein? …. achteraf?  Ergens in zijn eentje, in gedachten verzonken zit, met zijn armen om zijn opgetrokken knieën, hoofd op de knieën….

Ondanks dat het schilderij in camouflagekleuren geschilderd is, horen we vaak  “… die helm kan ook blauw zijn geweest ….”. Want niet alleen in Korea, Nieuw-Guinea, maar ook in Libanon, Bosnië, Cambodja, Irak, Afghanistan en op vele andere plaatsen waar Nederlandse militairen gediend hebben, had de individuele soldaat af en toe behoefte aan zijn momentje voor zichzelf..

Het simpele beeld is zo universeel en roept bij zovelen zoveel op, dat we het in deze serie niet onbesproken willen laten.

Noot: Cees Leenhouts heeft ook een beeld van deze soldaat gemaakt, maar om reden van kwetsbaarheid wordt dit veel minder frequent getoond. Beiden samen is zeldzaam maar als u de kans krijgt … dan wel heel bijzonder!