Veteraan Hans is speeddater bij bevrijdingsfestival Rotterdam

17 april 2019
Deel dit bericht:
Hans ging op missie naar het Midden-Oosten.

Hans Droppert (64) was jarenlang loods op de Westerschelde, werk waaraan hij ook de ‘slapende functie’ van reserveofficier dankt. Met het pensioen al in zicht, nam zijn loopbaan een verrassende wending. De Koninklijke Marine blijkt zijn ervaring in de koopvaardij goed te kunnen gebruiken. Zo krijgt Hans op z’n 59ste nog de kans om op te missie gaan, én: hij gaat. Op 5 mei is hij als speeddater te vinden op het bevrijdingsfestival in Rotterdam.

Hans-Droppert-veteraan-speeddaten-bevrijdingsfestival

Hans is op uitzending geweest naar:
Midden-Oosten, 2013

Vrijheid doorgeven, wat betekent dat voor jou?
“Je mogen uitdrukken, de boeken lezen die jij wil lezen. Het niet eens hoeven zijn. Dat zijn elementen van vrijheid die heel dichtbij liggen. Het is alledaags, en tegelijk van zoveel betekenis. De ruimte om anders te mogen zijn is daar ook een voorbeeld van. Natuurlijk gaat vrijheid ook over de Tweede Wereldoorlog. Ik vertel graag over wat militairen deden en nog steeds doen voor vrijheid. Dat is ook de reden waarom ik voor ‘Veteraan in de klas’ elke maand diverse scholen bezoek en met jonge mensen in gesprek ga.”

Hoe was het om op je 59ste nog te worden uitgezonden?
“Zoiets verzin je niet natuurlijk. Toen ik mijn opleiding als loods volgde was het loodswezen nog onderdeel van de Koninklijke Marine. Ik had daardoor de rang van reserveofficier, maar dat was een volstrekt ‘slapende functie’. Tot er in 2006 dus een brief uit Den Helder komt. Er blijkt binnen de marine ernstig gebrek te zijn aan ervaring met de wereld van de koopvaardij. Ik overleg met mijn vrouw of dat iets voor mij is, en met m’n pensioen in het vooruitzicht lijkt dat ons een strak plan. Dat ik de kans heb gekregen om zelfs op missie te gaan, dat heb ik geweldig gevonden.”

 Wat heeft die missie-ervaring met je gedaan?
“Officieel heb ik één missie gedaan. Dat was in 2013 toen we naar het Midden-Oosten gingen om koopvaardijschepen in de Golf van Aden te beschermen tegen piraterij. Drie jaar eerder, in 2010, kreeg ik al de vraag om vanuit Dubai een militair transport te begeleiden naar Delfzijl. Dat was dus de eerste keer dat ik als reserveofficier in het buitenland actief was namens Nederland.”

Wat het voor mij extra speciaal maakt is dat ik een zoon heb die als beroepsmilitair in Afghanistan diende. Sinds een paar jaar weet ik dat ook mijn vader veteraan was en zelfs een onderscheiding kreeg voor werk in het verzet. Die band met de krijgsmacht is er dus op allerlei manieren.

Hans-Droppert-veteraan-speeddaten-bevrijdingsfestival

Waarom ga je speeddaten op 5 mei in Rotterdam?
“Wat ik graag overbreng is hoe waardevol het is dat mensen met elkaar praten, en dat ook blijven doen. Dat klinkt zo simpel, maar we lijken er steeds minder aan toe te komen. Een gesprek is echt wat anders dan discussiëren. Een discussie moet een winnaar opleveren. En die ander, dat is dan de verliezer. De dialoog is veel rijker. Het brengt je in contact. Jouw of mijn gelijk is niet waar het om gaat. Je mag je uitspreken. Dat is waar ik aan wil bijdragen.”