18 juni 2020
Home Verhalen van veteranen ‘Door mijn aderen stroomt zout water’

‘Door mijn aderen stroomt zout water’

Een veteraan voelt Janet zich niet, maar ze bezoekt graag de Nederlandse Veteranendag.

Op de Hr.Ms. Zuiderkruis nam ze voorjaar 1996 deel aan de missie Sharp Guard op de Adriatische zee: Janet Kuiper. “Onze taak was de schepen tijdens deze missie te bevoorraden. Ik heb er voornamelijk goede herinneringen aan. Kijk, op deze foto zie je ons ‘houzeeën’ aan dek op Koninginnedag.”

Een veteraan voelt Janet zich niet, hoewel ze dat door deze afgeronde missie wél is! “Ik ben  tijdens de herdenking van D-day in Normandië geweest. Wat de mensen die daar begraven liggen voor ons hebben gedaan, daarvoor heb ik zoveel respect.”

Aan boord van Hr.Ms. Zuiderkruis, tijdens de missie Sharp Guard.

Thuis op zee
Sinds 2014 werkt Janet bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Maar als reservist is ze gelukkig ook weer terug bij de Koninklijke Marine. “Mijn wiegje stond aan boord van een binnenvaartschip. Bij de keuring van de Koninklijke Marine zeiden ze al: in jouw aderen stroomt zout water. Mijn grootouders waren ook schippers.”

Als kind bezocht Janet met haar ouders nautische evenementen. “Toen ik elf was, zag ik bij SAIL marineschepen liggen. Ik was gefascineerd door de bemanning in uniform. Prachtig. Ik wist meteen: dát wil ik.” In 1994 vroeg Janet het informatiepakket voor de Koninklijke Marine aan. “En op 19 december dat jaar reed ik met de Marine-bus de Marine-kazerne in Den Helder op. Ik weet nog precies hoe trots ik me die dag voelde!”

In 1997 kwam ze ter hoogte van Canada op de Atlantische Oceaan in een zware storm. “Ik was geen moment bang. Op zee voel ik me áltijd thuis.”

Ze heeft veel vrienden overgehouden aan haar vaartijd bij de Koninklijke Marine. “Je bent steeds een aantal maanden van huis, op een schip van nog geen 170 meter. Je móet het samen aan boord regelen, je kunt er niet af op volle zee. Ik bleek ook gebaat bij de structuur: elke ochtend las je in de dagelijkse orders wat je ging doen, mét tijdschema.”

Sensitieve paarden
Op haar 41e pakte Janet een oude hobby weer op: paardrijden. “Ik raakte al snel gegrepen door de sensitieve kracht van paarden. Een paard is goed in het spiegelen van emoties en voelt je energie feilloos aan.” Janet was bij een project van de stichting Hephaistos. “Deze stichting helpt getraumatiseerde militairen door ze te laten werken met paarden. Fysieke of psychische klachten kunnen zo verminderen.” Zelf ging Janet de opleidingen ‘paardencoaching’ en ‘systemisch werken met behulp van paarden’ volgen. “Binnen Defensie wil ik graag het positieve effect hiervan onder de aandacht brengen. Op 4 april zou ik tijdens de Thuisfrontontmoetingsdag sessies ‘Werken met paarden’ hebben gegeven, maar helaas kon deze dag wegens de coronamaatregelen niet doorgaan”.

Janet bezoekt graag de Nederlandse Veteranendag. “Als reservist bij de Koninklijke Marine heb ik ondersteuning geboden op het Malieveld. Dankbaar werk. Ik vind het jammer het dit jaar niet doorgaat, ik had de dag al gereserveerd om weer ingezet te worden. Maar nu ga ik naar de BNMO introductiedag in Doorn, die gelukkig wel doorgaat.”

Veteranendag 2020

Het Veteraneninstituut staat elk jaar op het Malieveld op de Nederlandse Veteranendag. Dit jaar moeten we helaas de ontmoetingen en het gevoel van verbondenheid missen. In aanloop naar de Veteranendag vertellen vier veteranen over het belang van kameraadschap en hoe zij dit vormgeven in hun leven.

Lees meer