Facebookgroep voor kinderen van veteranen

13 juni 2019
Deel dit bericht:
'Het belangrijkst is dat je je verhaal kwijt kunt.'

Kinderen van veteranen hebben sinds kort hun eigen besloten Facebookgroep ‘Veteranen Kids’. “Daar is grote behoefte aan”, aldus medeoprichtster Esmay Wittens: “We zitten allemaal in hetzelfde schuitje.”

veteranen-kids-facebook-groep

Esmay (16 jr.) is dochter van een Bosniëveteraan. Hoewel zij nog niet geboren was toen haar vader op uitzending was, heeft zij wel dagelijks te maken met de gevolgen hiervan. Esmay: “Mijn vader heeft PTSS en last van woedeaanvallen. Ik ben altijd heel geïnteresseerd geweest naar wat hij allemaal heeft meegemaakt, maar daar sprak hij nooit over. Sinds hij in therapie zit is hij opener en vraagt hij ons ‘hoe vinden jullie dat het gaat?’” Ze benadrukt dat kinderen van veteranen met PTSS ook last hebben van spanningen, en dat zij niet weten waar zij met hun klachten en problemen naartoe moeten. “Mijn vader kan zijn verhaal doen bij zijn club van Jonge Veteranen, maar waar kunnen wij terecht?”

veteranen-kids-facebookgroep

Vrijuit praten
Na een goed gesprek met haar vader en een vriendin met dezelfde problemen, werd het idee geboren om een eigen Facebookgroep op te richten, speciaal en uitsluitend voor kinderen van veteranen. En besloten. “Niet iedereen wil ermee te koop lopen, niet zo van ‘jongens kijk eens hoe zielig ik ben’. Maar we willen ons verhaal wel graag met anderen delen en vrijuit kunnen praten. Vandaar dat het een besloten groep is.” In een van haar eerste berichten op de Facebookpagina vertelde Esmay over haar thuissituatie en binnen de kortste keren had ze heel veel reacties van veteranenkids die dit herkenden en ook over hun problemen thuis begonnen te schrijven.

Janique Lemmen (18 jr.) is een vriendin van Esmay. Ook haar vader is een veteraan met PTSS. Ze sprak hier soms over met Esmay en samen met haar kwam ze op het idee van de ‘Veteranen Kids’. “Ik kijk iedere dag wel even op de Facebookpagina”, vertelt zij. “Onlangs heb ik gepost dat als mensen problemen hebben dat ze bij mij terecht kunnen, dan geef ik bijvoorbeeld tips over hoe je het best met je ouders kunt praten. We hebben vrijwel allemaal eenzelfde probleem, dat pappa boos is.” Janique vertelt ook dat zij sinds de oprichting van deze Facebookgroep is veranderd: “Ik was nooit zo’n prater, maar nu praat ik met iedereen.” Van haar kwam ook het idee om op 5 mei als groep mee te gaan lopen met het defilé in Wageningen. “Dit jaar waren we te laat met aanmelden, maar volgend jaar gaan we  proberen om aan te sluiten achter de Vereniging Jonge Veteranen.”

1 / 1

Grootste plannen
Hoewel ‘Veteranen Kids’ pas een paar weken in de lucht is, zijn er al grootse plannen, die wellicht werkelijkheid gaan worden. Zo zijn er speciale T-shirts en petjes in de maak, is er contact met de Efteling en Duinrell over eventuele groepskorting, en het eerst uitje, een gezellig dagje shoppen in Utrecht, is al gerealiseerd. Esmay treedt ondertussen op als een soort controleur, alle posts komen eerst langs haar “zodat ik kan opletten dat er geen gekke dingen worden geschreven.” Haar ouders helpen haar daarbij, als bescherming.

Wie mag zich voor Veteranen Kids aanmelden? Esmay: ”De leeftijd maakt niet uit. De jongste is 12 en de oudste is rond de 25. Maar je moet natuurlijk wel kind van een veteraan zijn. We vragen daarom eerst of je vader of moeder veteraan is, wanneer hij of zij is uitgezonden, en de reden dat je je wil aanmelden.”