Bruiloft werd eerbetoon aan Market Garden veteranen

15 september 2017
Deel dit bericht:
De slag om Arnhem liep als een rode draad door de mooiste dag van Anita en veteraan Alex.

Drie jaar geleden gaven Anita en veteraan Alex elkaar het ‘ja-woord’. Op 17 september 2014, de dag dat Nederland stil stond bij 70 jaar Market Garden. Hun bruiloft werd een eerbetoon aan de Britse veteraan Ted Claque en al die anderen die in september 1944 vochten voor onze vrijheid. De slag om Arnhem liep dan ook als een rode draad door hun mooiste dag. Anita: “Dankzij hun offers, konden wij onze bruiloft in vrijheid vieren.”

Bewondering

De kiem voor dit idee werd al tijdens de eerste date gelegd. Alex nam Anita namelijk mee naar de begraafplaats in Oosterbeek, waar veel Market Garden-veteranen begraven liggen. “Wat is dit voor malloot?”, dacht Anita in eerste instantie, maar dat gevoel sloeg al snel om in bewondering: ‘Daar lag de interesse van Alex. Hij nam mij mee naar het museum, de oude kerk en de begraafplaats en wist mij gelijk te raken met zijn uitleg van wat daar gebeurd is in de Tweede Wereldoorlog. Toen sloeg de vonk echt over.’

Bijzondere vriendschap

Niet veel later kregen Anita en Alex rondom de 65-jarige herdenking van Market Garden een Britse veteraan in huis, Ted D. Claque. Er ontstond een bijzondere vriendschap. “We zijn met hem langs alle plekken geweest waar hij heeft gevochten”, vertelt Anita.

 

Hij was er niet bijzonder trots op. ‘Wij deden wat we moesten doen. Eigenlijk hebben we het verprutst’, was zijn reactie. Na een week moesten we afscheid nemen en stonden we alle drie te huilen. Hij was een soort opa voor ons geworden.

Trouwen in stijl

Door hun betrokkenheid bij Ted en de gebeurtenissen in 1944, riep Anita – na het huwelijksaanzoek –  dat ze in Oosterbeek wilde trouwen. Tot haar verbazing stemde Alex daarmee in, op voorwaarde dat ze dan wel op 17 september 2014 zouden trouwen, precies 70 jaar na het begin van Operatie Market Garden. Dat was het startpunt van een intensieve voorbereiding, want toen wilde het stel ook de hele bruiloft in dat teken stellen. In die tijd ging Alex ook nog eens op uitzending naar Mali en kreeg Anita al het regelwerk op haar bordje.

Oude kerk in Oosterbeek

Het kostte de nodige moeite, maar vlak voor de bruiloft vielen alle puzzelstukjes in elkaar. Zo begon de bruiloft in hotel Dreijeroord (‘The White House’), vond het vervoer plaats met een jeep die nog was gebruikt rondom Oosterbeek, en werden er foto’s van het bruidspaar gemaakt bij museum Hartenstein, in de uiterwaarden en bij de Oude Kerk in Oosterbeek. Hier vond ook de huwelijksvoltrekking plaats. Een logische locatie gezien de bijzondere rol die dit kerkje tijdens de slag om Arnhem heeft gespeeld, maar het kostte de nodige moeite om dit te regelen. Anita:

 

Die periode is de kerk normaal gesproken de hele week gesloten voor huwelijken. We hebben toch maar de stoute schoenen aangetrokken en ons verhaal bij het kerkelijk bureau neergelegd. Na enkele spannende weken kregen wij het akkoord om hier te trouwen! Dat hadden we niet voor mogelijk gehouden.

Krans gelegd

Het bruidspaar had heel graag Ted Claque als eregast op de bruiloft gehad, maar in januari 2014 kregen ze een telefoontje dat hij overleden was. “Daar waren we echt kapot van”, zegt Anita. “Een paar weken later kregen we als bedankje voor de vriendschap zijn mouw- en baretembleem. Dat hebben we in de ringkussen verwerkt.”

Om Ted  – en alle gevallenen tijdens de slag om Arnhem – te herdenken, zijn Anita en Alex aan het einde van hun bruiloft naar de begraafplaats in Oosterbeek gegaan en hebben daar een krans  gelegd. Anita:

‘Dat was een emotioneel moment. Vanwege alle herinneringen, maar ook uit dankbaarheid dat wij onze dag, dankzij hun offers, in vrijheid konden vieren. Dit was echt de meest bijzondere dag van mijn leven. Ik zou willen dat ik het nog een keer mocht doen en dan op exact dezelfde manier.’

Passie voor het thuisfront

Sinds enkele jaren werkt Anita bij het Veteraneninstituut, waar ze zich met een enorme passie inzet voor het thuisfront van veteranen. Eén van haar initiatieven is het opzetten van een besloten Facebookgroep voor thuisfronters. Anita: “Als thuisfronter kan je de behoefte hebben om met anderen in contact te komen, die jouw situaties herkennen of jouw vragen kunnen beantwoorden. Daarom is er deze Facebookgroep, enkel voor het thuisfront van veteranen (in en uit dienst).”