29 uitneembare herinneringsstukken

18 september 2015
Deel dit bericht:
Het Nederlands Detachement Verenigde Naties in de Korea Oorlog.

Françoise Appels, docent en archeologe, heeft een boek gemaakt over het Nederlands Detachement Verenigde Naties in de Koreaanse oorlog van 1950-1954. Ze kwam drie jaar geleden op het idee door het verhaal van haar eigen vader.

Vertellen over Korea

“Mijn vader Gerhard Appels heeft van juni 1951 tot april 1952 als beroepssergeant deel uitgemaakt van het VN-detachement in Korea. Hij overleed eind 2011. Enkele maanden daarvoor is hij me over Korea gaan vertellen. Elke keer een uurtje. Het putte hem uit, maar ik merkte ook dat hij het fijn vond.”

Françoise zocht in die tijd naar boeken om wat achtergrond te hebben bij het verhaal van haar vader. Maar over het tweede aanvullingsdetachement en de periode na augustus 1951 bleek weinig literatuur beschikbaar.

“Een boek van luitenant-kolonel Schaafsma uit 1960 – dat de héle periode beschrijft – vormde de basis voor het militaire verhaal. Ik ben vanuit die beschrijving zelf onderzoek gaan doen in het archief van het NDVN in Den Haag.”

tussenafbeelding

Gedenkboek

Haar zoektocht bracht Françoise ook bij het archief van de VOKS – de Vereniging Oud Korea Strijders. “Ik vond daar een niet zo beste kopie van de laatste brief van een soldaat die door eigen vuur was omgekomen. Via zijn familie kwam ik aan het verhaal van deze man. Die brief zit nu als uitneembare bijlage in het boek.” Ze wilde de lezer daarmee een experience meegeven:

“Ik onderzoek zoals een archeoloog dat doet: de stukken vertellen hun eigen verhaal, ik geef er achtergronden bij: wie waren het, waar was het? Ik vond dat de gesneuvelden een voornaam moesten krijgen, een foto of bidprentje, alles wat ik over hen kon vinden.”

Voor het gedenkboek zijn Korea-veteranen van verschillende detachementen en kinderen van gesneuvelde militairen geïnterviewd. “Deze uitzending heeft nooit de aandacht heeft gekregen die de militairen verdienden. Korea was een heftige oorlog, veel mannen kwamen niet meer thuis. Wie wél terugkeerde, trof een Nederland aan dat druk was met de wederopbouw. Klagen was not done. Je was toch zelf gegaan?”

Trots

Françoises vader was – net als veel anderen in de naoorlogse jaren – militair geworden om de armoede van zijn jeugd te ontvluchten. “Na de Stormschool Bloemendaal gingen ze met acht man van het Vrijwilligers Opleidingscentrum in Wezep – opgericht in 1949 om het tekort aan goed opgeleid kaderpersoneel aan te vullen – naar Korea. Eén van hen sneuvelde al meteen na aankomst, twee anderen raakten gewond. Er is later nooit over gepraat. Ik merkte wel dat mijn vader trots was op zijn uitzending. Ook daar was in de jaren vijftig geen ruimte voor, maar in onze gesprekken kwam die trots wel naar voren.”

Momenteel wordt het boek gedrukt. Daarna moeten de 29 uitneembare herinneringsstukken handmatig worden ingevoegd. Het gehele boek is een privé-initiatief van de familie van Gerhard Appels: Françoises zus Meriam Appels heeft de vormgeving en de lay-out van het boek gedaan.

Het boek ‘NDVN, het Nederlandse detachement VN in de Koreaanse oorlog 1950-1954’ heeft 288 pagina’s met bijlagen en is te bestellen voor € 49,95 bij de auteur zelf.