19 april 2019
Home Nieuws Verhalen van veteranen op EP ‘De Terugkeer’

Verhalen van veteranen op EP 'De Terugkeer'

Veteranen hebben een groot aandeel gehad in het beschermen en behouden van onze vrijheid. In aanloop naar 4 en 5 mei is het belangrijk om hier bij stil te staan. Dit jaar doen we dat op muzikale wijze.

Vier Nederlandse artiesten, Snelle, F1rstman, Kempi en I Am Aisha, gingen ieder in gesprek met een veteraan. De bijzondere en soms heftige verhalen van de veteranen vormden de inspiratie voor vier nummers, gebundeld op de EP De Terugkeer.  De Terugkeer staat voor de symbolische terugkeer naar de herinneringen aan de missie(s), maar ook voor de terugkeer naar de burgermaatschappij. Vanaf vandaag is de gehele EP de beluisteren!

 

”We zijn ontzettend trots op de vier fantastische nummers die zijn gemaakt door Snelle, Kempi, I Am Aisha en F1rstman”, aldus kolonel Ludy de Vos, directeur van het Veteraneninstituut. ”Juist met deze artiesten hopen we jongeren te bereiken. De levens van de artiesten en de veteranen verschillen vaak sterk van elkaar, maar dit zorgde voor ontroerende, lachwekkende en inspirerende ontmoetingen.”

Bovendien is betekenisvolle muziek ook voor militairen belangrijk tijdens de missies als ze ver van huis zijn. Ook hier zagen we een mooi raakvlak tussen veteranen en muziek.

Rapper Snelle ging in gesprek met Luuk Elshout, groepscommandant en opleider bij de Landmacht, die in 2009 diende in Afghanistan. Tijdens zijn militaire dienst raakte Luuk gewond bij een aanval en juist door het delen van zijn verhaal hoopt hij anderen kracht mee te geven. Daarnaast ging Kempi in gesprek met Marc Langenkamp, die in 1993 als marinier heeft gediend in Cambodja. I Am Aisha leerde Lieke Delemarre kennen, die zich in 2013 inzette als militair arts bij de luchtmacht in Afghanistan en in 2015 in Mali. Tot slot ging F1rstman het gesprek aan met Jackson Rodrigues da Cruz, die in 2002 tot 2004 diende als boordschutter en YPR-765 chauffeur in Bosnië.

Beluister de EP De Terugkeer via deze link.

 

 

Lees hier meer over de Terugkeer  Kijk en luister naar de EP de Terugkeer