15 januari 2020
Home Nieuws Toen & Nu

Toen & Nu

Het zakmes van 1876 tot nu.

Militaire messen worden onder zware omstandigheden gebruikt waar uiterste betrouwbaarheid vereist is. Sinds 1815 was het knipmes onderdeel van het naaizakje. Al snel was er kritiek dat het eigenlijk een combinatiemes zou moeten zijn met meer functionaliteiten, zoals een eeltschraper en een laatvlijm (om bloed te tappen).

Toen 1876

Dit zogenaamd knipmes heeft een bruinhouten greep. Ingeklapt is het mes 12 cm lang.

De meeste (zak)messen uit deze periode waren Duits fabricaat. Op dit exemplaar staat geen stempel, dus het land van herkomst is onbekend.

Het knipmes kostte in 1876 12 centen. In die tijd gold: mes kwijt, rekening man. En dat was een heel bedrag voor de militair.

Met het leertje en de ketting werd het zakmes aan de broek bevestigd.

Nu 2006

Tegenwoordig dragen militairen de Victorinox – SwissTool Spirit (NSN 5110-17-113-2998) – bij zich. Deze multitool is in 2006 in gebruik genomen door verschillende eenheden. Er zijn inmiddels zo’n 7300 stuks verstrekt. Zelfs astronauten van de NASA hebben een Victorinox-mes in hun standaardset zitten.

De basis van deze multitool is een combinatietang, met gebogen benen en een uitgebreid assortiment aan gereedschap.

Victorinox (Original Swiss Armyknive) is de officiële fabrikant van Zwitserse legermessen. Het is de grootste producent van zakmessen ter wereld.

Alle onderdelen zijn van roestvrij staal. Het is een eigen mengstaal uit Duitsland en Frankrijk.

 

 

 

Meer lezen?

Log in en lees deze editie in zijn geheel digitaal.

Lees Checkpoint digitaal