10 december 2019
Home Nieuws Toen & Nu

Toen & Nu

De veldkijker van 1924 tot nu

Grote afstanden overzien is voor elke militair noodzakelijk. Veldkijkers horen daarom al lange tijd tot het vaste gereedschap.

1924 – 1940

 

Rond 1900 is de binoculaire prismakijker in Duitsland ontwikkeld. Deze veldkijker is gebruikt door het 43e Regiment Infanterie, die in de meidagen van 1940 in de verschillende kazematten lag in de IJssellinie.

Deze verrekijker kan alles 6x dichterbij halen. De lenzen hebben een diameter van 30 mm. Deze binoculaire verrekijker heeft twee gelijke optische systemen naast elkaar.

Nu

 

De Munos is de moderne kijker die op de huidige Colt C7A1 en de C8A1 bevestigd kan worden. Deze kijker wordt gebruikt tijdens de nacht en bij invallende duisternis.

Vergroting: 4x. Beeldscherpte-instelling: van 4,5 meter tot oneindig. Nadat het doel is waargenomen, moet – voordat er gevuurd wordt – eerst het beeld scherp gesteld worden met de focusring.

De HV-nachtkijker heeft een timer die begint te lopen zodra de kijker wordt ingeschakeld. Ook schakelt hij automatisch uit, na 6 uur en 15 minuten. De nachtkijker weegt 0,9 kilo incl. batterij en wapenadapter.

Meer lezen?

Log in en lees deze editie in zijn geheel digitaal.

Lees Checkpoint digitaal