10 september 2019
Home Nieuws Toen & Nu

Toen & Nu

De koppel van 1895 tot nu

Tekst: Arjen Bosman

Van een soldaat wordt verwacht dat hij een hoeveelheid materiaal mee het veld in kan nemen om zijn taak te kunnen volbrengen. Een deel daarvan wordt aan een riem om het middel gedragen.

De koppel. 1895 - 1940.

De riem is gemaakt van blank tuigleer. 4 centimeter is de standaardbreedte van de koppelriem. De lengte varieert echter tussen 105 en 130 centimeter, afhankelijk van de buikmaat van de drager.

De ijzeren gesp is zwart gelakt en heeft een extra balk waaraan de doorn is bevestigd. Het uiteinde van de riem wordt naar achteren geschoven, zodat het niet in de weg zit van de aan de koppel gedragen uitrusting, zoals patroontassen.

Het uiteinde van de riem wordt vastgehouden met een losse leren passant. Om verlies te voorkomen, is deze vastgezet met twee klinknagels.

De koppel. 2019.

De koppel wordt gebruikt als draagriem voor de pistoolholster en diverse koppeltasjes en wordt tevens als losse koppelriem gebruikt. De koppel wordt over de buitenste kledinglaag gedragen.

De koppel wordt oorspronkelijk toegepast voor bewakingsactiviteiten en beveiligingstaken.

De koppel is gemaakt van polyester band en is 50 millimeter breed. De riem is dubbelzijdig bedrukt met camouflage patroon.

Meer lezen?

Log in en lees deze editie in zijn geheel digitaal.

Lees Checkpoint digitaal