13 juli 2019
Home Nieuws Tips voor dagtrips in Normandië

Tips voor dagtrips in Normandië

Normandië: natuurlijk bekend van de stranden van de landing op D-Day en waar de bevrijding van Europa begon. Goede historische tips met een Nederlands sausje.

Foto's Lucien van Groenestijn

Dagtrip  1. Ranville – Pegasus Bridge (museum Mémorial Pegasus) en café Gondrée (commandopost van Majoor Howard). De standplaats van de Prinses Irene Brigade was nabij kasteel / st.Côme in Breville-les-Monts. Daar is ook het monument.

Dagtrip  2. Arromanches- les- Bains – te zien zijn de kunstmatige havens Mulberry A en B, Arromanches 360 film met archiefbeelden over de landing. Bezoek vervolgens Longues -sur-Mer met de enige kustbatterij die al historisch monument is geklasseerd. Leuk lunchen kan in Port-en- Bessin.

Dagtrip 3. Colleville- sur-Mer Amerikaanse begraafplaats met o.a. zeer compleet informatiecentrum. Vervolgens naar Pointe du Hoc 25 m hoge klif tussen de sectoren Omaha Beach en Utah beach. Rij richting La Cambe voor een bezoek aan de Duitse begraafplaats. Maak eventueel nog een stop bij de Maisy batterij.

Dagtrip 4. Start bij de Batterij van Azeville voor goede uitleg over de Atlantic Wall (er is een gangenstelsel van 350 m die de kazematten verbindt). Vervolgens naar st-Mère-Eglise voor o.a. Airborne museum (Leuk lunchen bij Un Monde sans Faim). Vervolgens naar Saint-Côme-du-Mont voor Dead Man’s Corner museum met een bezoek aan de D-Day experience.