1 maart 2018
Home Nieuws Time-out voor veteranen is ‘beste burgerinitiatief’ Renkum

Time-out voor veteranen is ‘beste burgerinitiatief’ Renkum

Voor de inwoners van Renkum is het duidelijk; het Veteranen inloophuis Arnhem e.o. is het beste burgerinitiatief in hun gemeente. Drie vragen aan oprichter Patrick Waijer die samen met bestuur en vrijwilligers ziel en zaligheid in het inloophuis stopt. “Veteranen kunnen bij ons terecht voor een time-out. Net zolang als nodig is.”

Hoe hebben jullie dit initiatief van de grond gekregen?

Vier jaar terug zijn we anti-kraak in een leegstaand verzorgingshuis van start gegaan. Met vrijwel niets konden we al een heleboel. Het schoonmaakhok werd ons kantoor en de bar bestond uit bedbodems. In de tussentijd zijn we binnen de gemeente Renkum drie keer verhuisd. We hebben nu een prachtige zaal met 100 zitplaatsen, en kamers voor bewoners. Op dit moment zijn er twaalf veteranen intern. De een is hier een dag of wat, de ander een paar maanden.

Waarom begint iemand een inloophuis?

Als oud-militair weet ik uit ervaring dat je er soms alleen niet uit komt. Er kunnen spanningen zijn thuis, of je bent in de war. Wij bieden veteranen de kans om op adem te komen. Zie het als een time-out. Ze kunnen hier altijd terecht. De enige regel is dat je mee doet. Koken, schoonmaken; we doen het samen. Qua financiën zijn we volledig zelfredzaam. Van bewoners vragen we een kleine bijdrage voor kost en inwoning. Dat is alles. En we krijgen veel: kleding, spullen. Er zijn altijd wel mensen die willen helpen.

Waaraan danken jullie de verkiezing tot beste burgerinitiatief?

Verbinding, dat is echt onze visie. Natuurlijk zijn we er in de eerste plaats voor de veteraan, maar we zitten hier ook midden in een woonwijk. Vanaf het begin hebben we het contact gezocht met de buurtbewoners. We vertellen graag over wat we doen en we organiseren van alles voor de buurt. Elke woensdag spelletjesavond, elke maand een gezamenlijke thema-maaltijd. Met Koningsdag dit jaar is op ons terrein de vrijmarkt. Door elkaar op te zoeken leeft het inloophuis veel breder. Deze publieksprijs is daar een bewijs van.