9 oktober 2014
Home Nieuws Srebrenica: Staat in beroep

Srebrenica: Staat in beroep

De Nederlandse Staat vecht het vonnis van de rechtbank aan dat Nederlandse militairen in 1995 niet hadden mogen helpen bij het deporteren van Bosnische mannen uit de enclave Srebrenica.

Volgens het ministerie van Defensie houdt de uitspraak een risico in voor toekomstige missies van Nederlandse militairen. “Het schept een precedent.”

Vermoord

De zaak was aangespannen door de nabestaanden van ruim 300 moslimmannen die zijn weggevoerd. De meesten zijn later vermoord door de Bosnische Serviërs.

Volgens de rechter in Den Haag is Dutchbat deels aansprakelijk voor die deportatie en de schade voor de nabestaanden. De militairen hadden er serieus rekening mee moeten houden dat de mannen werden gedood.

Landsadvocaat

Volgens de landsadvocaat komt het vonnis erop neer dat Dutchbat verantwoordelijk is voor de dood van de moslims en daar is de Staat het niet mee eens. “De massamoord in Srebrenica is een vreselijk drama, waar de Bosnisch-Servische troepen, en alleen zij, verantwoordelijk voor zijn”, aldus een woordvoerder van Defensie.

Bron: Telegraaf