5 mei 2015
Home Nieuws Rutte date met veteraan

Rutte date met veteraan

Veteraan Colin Bal had vandaag een wel heel bijzondere date met niemand anders dan Minister-president Mark Rutte.

Kort nadat Rutte om 13.00 uur in het Zeeuwse Vlissingen het bevrijdingsvuur ontstak als officieel startsein voor alle veertien bevrijdingsfestivals in Nederland, schoof hij aan bij een speeddategesprek dat Colin voerde met een groep leerlingen. Voor Colin een bijzondere gebeurtenis: “Ik zat met mijn rug naar de stoet toe. Ik was al met het gesprek met de leerlingen bezig en ineens zat hij naast me. Vrij snel werd het een ontspannen gesprek.”

Colin blikt terug: “De kinderen durfden alles te vragen. Bijvoorbeeld ‘Hoe besluit je op missie te gaan?’, ‘Waarom ga je naar een bepaald land?’ en ‘Moet je op de VN of NAVO wachten of zelf ingrijpen als je iets bijzonders ziet gebeuren?’ Rutte was goed voorbereid, mengde zich in het gesprek en gaf eerlijk antwoord over hoe het politiek gezien werkt.”

Toen hij na een kwartier vertrok vertelde Rutte dat hij het een positief gesprek vond en dat hij het bijzonder en belangrijk vindt dat we dit doen.

Op initiatief van het Veteraneninstituut kunnen festivalbezoekers vandaag op tien festivals speeddaten met veteranen.

Foto 05-05-15 15 19 04

Voor Jessha Mahboeb is het vandaag de eerste keer dat hij date op een bevrijdingsfestival. Hij heeft er al een paar uurtjes op zitten in Den Haag.

Jessha: “Ik vind het leuk. We hebben regen en onweer gehad maar nu schijnt het zonnetje weer. Nu het beter weer is komen er meer mensen langs. Met name mensen tussen de twintig en veertig jaar. Ik heb alleen maar meiden gehad tot nu toe, haha.”

 “Er komen hele diverse mensen in de tent met allerlei soorten vragen. Sommigen vinden het eng. Je moet er dan zelf voor zorgen dat de drempel laag is. Ik nodig mensen uit om binnen te komen en zeg ook gelijk ´Vraag maar raak´.”

Met een lieve glimlach dan heb je ze zo binnen.

“En dan komt er een waterval aan vragen. Iedereen  vraagt ´Wat betekenen die medailles?’. Dat vinden ze interessant. Ook willen ze weten wat ik gedaan heb. Ik merk ook dat ze intieme vragen willen stellen maar dat durven ze niet gelijk. Maar ik merk wel dat als ik ze een gevoel geeft van ´Het kan allemaal´, dan komen de vragen wel. Ze zijn bijvoorbeeld nieuwsgierig of ik weleens iemand hebt doodgeschoten bijvoorbeeld. Ik geef overal eerlijk antwoord op.