29 augustus 2019
Home Nieuws Ruim honderd veteranen van de Tweede Wereldoorlog ontmoeten elkaar

Ruim honderd veteranen van de Tweede Wereldoorlog ontmoeten elkaar

Ter ere van 75 jaar vrijheid.

Ruim honderd Tweede Wereldoorlog veteranen kwamen vandaag samen tijdens een bijzondere bijeenkomst van het Veteraneninstituut. In het jaar dat Nederland 75 jaar vrijheid viert en precies tachtig jaar na de mobilisatie van de Nederlandse krijgsmacht, ontmoetten zij elkaar in Doorn. Vandaag stond in het teken van eer betonen aan alle veteranen die gedurende de Tweede Wereldoorlog het Koninkrijk der Nederlanden hebben gediend. Dat bijna alle aanwezige veteranen 90 jaar of ouder zijn, maakte het karakter van de bijeenkomst extra bijzonder.

Bij de bijeenkomst waren veteranen aanwezig die vanuit verschillende krijgsmachten, waar ook ter wereld het land hebben gediend. Meerdere sprekers spraken hun eerbetoon uit, waaronder Commandant der Strijdkrachten Luitenant-admiraal Rob Bauer.
Daarnaast was er tijdens de bijeenkomst een korte voorvertoning van de documentaire ‘Stemmen uit de Oorlog’. Daarin vertellen zeven veteranen van de Tweede Wereldoorlog hun persoonlijke verhaal van de strijd voor de vrijheid. Van vluchten uit het land, tot aanmelden bij de RAF en van hospik op het veld tot onderzeeërs ontwijken op zee. De voorvertoning werd toegelicht door de maker van de documentaire, voormalig NOS-nieuwslezer en verslaggever Gijs Wanders.

 

 

Het Veteraneninstituut staat dit jaar op verschillende manieren stil bij belangrijke gebeurtenissen rond de bevrijding en 75 jaar vrijheid. Directeur Veteraneninstituut Kolonel der Jagers Ludy de Vos: “Ik heb van huis uit meegekregen dat vrijheid ons allergrootste goed is. Dat kwijtraken en terugwinnen is een onvoorstelbaar grote uitdaging. Met ontmoetingen zoals vandaag, staan we samen met veteranen, maar ook met de generaties na hen, stil bij de strijd die is geleverd.”