23 juni 2015
Home Nieuws Reizen in uniform mag op Veteranendag

Reizen in uniform mag op Veteranendag

Tijdens de Nederlandse Veteranendag op 27 juni mogen deelnemende (actief-dienende) veteranen in uniform reizen. In overleg met betrokken partijen is vastgesteld dat het dragen ervan juist noodzakelijk is.

Voor de Nederlandse Veteranendag gelden geen aanvullende veiligheidsmaatregelen. Het door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid vastgestelde dreigingsniveau geeft niet het beeld dat er een verhoogd veiligheidsrisico is bij geüniformeerde deelname aan dit evenement of bij het reizen naar en vanaf Den Haag.

Dagelijks reizen
Voor het dagelijkse woon-werkverkeer op andere dagen geldt nog steeds de SG-nota van 29 september 2014. Daarin staat dat militairen geen militair uniform dienen te dragen tijdens woon-werkverkeer en/of op tijden/plaatsen wanneer daartoe om dienstredenen geen noodzaak bestaat.

Witte anjer
Militairen in en buiten actieve dienst mogen op Nederlandse Veteranendag de witte anjer op hun uniform dragen. De anjer is een initiatief van Sichting Anjerveteranendag en staat symbool voor de waardering voor veteranen. In de tenuevoorschriften van de verschillende krijgsmachtdelen staat op welke wijze de anjer moet worden gedragen.

Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp steunt het burgerinitiatief van de Stichting Anjerveteranendag om de witte anjer in te voeren als landelijk symbool. Voor de erkenning van het werk dat veteranen deden en doen in het belang van Nederland.