15 mei 2016
Home Nieuws Recordoogst voor Invictus Games-sporters

Recordoogst voor Invictus Games-sporters

5 gouden, 5 zilveren en 8 bronzen medailles. Een recordoogst voor de Nederlandse ploeg bij de Invictus Games.

Invictus Games is een internationaal sportevenement voor mannen en vrouwen die gedurende hun dienst ziek werden of gewond zijn geraakt. De Verenigde Staten was na Londen gastheer van de tweede editie. In Orlando kwamen zo’n 500 mannen en vrouwen uit 14 landen bijeen. Ze namen deel aan 9 takken van sport, variërend van atletiek en zwemmen tot zitvolleybal en rolstoelbasketbal.

Uitblinken

De Nederlandse atleten veroverden 9 medailles. Goud was er op zowel de 100 en 200 meter sprint als op het onderdeel discus. Ook in het fietsen blonken de Nederlanders uit. Dat resulteerde in 5 medailles, waaronder 2 keer goud voor het tandemduo. Bij het zwemmen oogstten de Nederlanders 2 zilveren medailles en 1 bronzen plak. De indoorroeiers pakten tweemaal brons.

Overzicht medailles

Goud: 100 meter sprint; 200 meter sprint; discus; fietsen (tijdrit en criterium).

Zilver: 400 meter wheelen (rolstoelrijden); kogel; fietsen; zwemmen (2x).

Brons: 200 meter sprint; 200 meter wheelen; kogel; indoorroeien (2x); fietsen (2x); rolstoeltennis.

Focus

De medailles vormden een mooie bijvangst. Iedere sporter heeft na verwonding of ziekte strijd geleverd om op dit internationale podium te mogen uitkomen. Aan de start verschijnen was voor velen al een overwinning op zich. “Elke keer weer moet je de motivatie vinden om jezelf bij elkaar te rapen en je te focussen op de mogelijkheden”, zegt oud-militair Paulus Mathijssen.

Warm gevoel

“Het warme gevoel tijdens de Invictus Games, dat is voor mij een groot hoogtepunt”, zegt sergeant-majoor der mariniers Rob Severs. Familie en vrienden vormden het hart van het Oranjelegioen dat de sporters bij elke wedstrijd toejuichte. “Mooi,” vindt sergeant-majoor der mariniers Erik Schuyer. “Het thuisfront heeft ook een moeilijk proces doorgemaakt.”

Onthaal

Om 09.20 wordt het team feestelijk onthaald op Schiphol.

Bron: Defensie.nl