23 december 2014
Home Nieuws Politici die zélf ’in het veld’ stonden maken zich sterk voor veteranen

Politici die zélf ’in het veld’ stonden, maken zich sterk voor veteranen

Politici en militairen opereren aan verschillende kanten van het nationale belang. Zonder militairen geen missies, maar zonder politici geen veteranen – het is de politiek immers die de militair op uitzending stuurt. Bij sommige Tweede Kamerleden is de band met de militair nog inniger; ze zijn zelf veteraan! De ervaringen die zij hebben opgedaan tijdens hun uitzendingen helpen hen iedere dag in de Tweede Kamer.

Andre Bosman van de VVD kwam in 1987 bij de Koninklijke Luchtmacht en werd daar F16-vlieger en vlieginstructeur: “Toen Sinterklaas in 2006 in mijn woonplaats Middelburg aankwam, was ik er niet bij. Ik was toen liaison-officier bij het F16-detachement in Afghanistan. Tegen mijn kinderen van toen 3 en 7 had ik vooraf gezegd: ’Pappa moet weg, mensen helpen in een ver, arm land’. Ik herinner me het kampvuur en de kinderchampagne tijdens Oud en Nieuw in Kabul. Dat was speciaal, maar ook moeilijk, vooral voor mijn vrouw. De zorg voor de militair is enorm verbeterd. Er is een heel traject van begeleiding voor, tijdens en na uitzendingen. Dat wil zeggen: als een veteraan zijn vinger opsteekt om te zeggen dat het niet goed gaat. Het is nog altijd lastig om de militairen te bereiken die over hun problemen zwijgen”.

Raymond Knops van het CDA deed begin jaren negentig de officiersopleiding van de Koninklijke Militaire Academie in Breda en leidde daar luchtmachtcadetten op. Hij kwam in 1995 bij de Groep Geleide Wapens in De Peel en maakte van oktober 2004 tot februari 2005 deel uit van de missies SFIR-4 en SFIR-5 in Irak: “heb in de politiek elke dag voordeel van mijn militaire verleden. Niet alleen omdat ik als Kamerlid over Defensie ga en snap wat op missie gaan betekent, maar ook omdat ik bij de krijgsmacht heb geleerd koel afwegingen te maken, besluiten te nemen en die vervolgens uit te voeren – heel simpel. Voor mijn uitzending naar Irak had ik al tien jaar militaire ervaring. Maar de sfeer van zo’n missie, de kameraadschap, de scherpte en superconcentratie waartoe lichaam en geest in staat blijken, zijn bijna niet te beschrijven. Als ik in het veld ben en contact heb met militairen, is het wat dat betreft altijd weer thuiskomen”.

Bron: Telegraaf, d.d. 17 december 2014.