7 mei 2019
Home Nieuws Oudste Nederlandse Luchtmachtveteraan Jan Linzel overleden

Oudste Nederlandse Luchtmachtveteraan Jan Linzel overleden

Op zondag 5 mei, Bevrijdingsdag, is Jan Linzel op 103-jarige leeftijd overleden, in het ziekenhuis in Cork, Ierland. De geboren Groninger woonde sinds 1978 in Glengarriff in Zuid-Ierland.

Linzel was op 10 mei 1940 één van de Fokker DXXI piloten die de ongelijke strijd met de Luftwaffe aanging. Hij raakte hierbij zwaar gewond en wist zich met een parachute te redden. Hij zou de strijd niet opgeven en wist als Engelandvaarder het Verenigd Koninkrijk te bereiken, vanwaar hij als jachtvlieger bij de RAF de strijd voort zou zetten. Linzel is meermaals onderscheiden met onder andere het Kruis van Verdienste en het Vliegerkruis.

jan-linzel

Aankomende vrijdag op 10 mei, bij de jaarlijkse herdenking van de Slag om de Residentie in mei 1940 bij het voormalig vliegveld Ypenburg,  (ILSY plantsoen 1, Den Haag 13.30 uur) wordt speciaal bij Jan Linzel stil gestaan. Vliegkamp Ypenburg was ook het vliegveld vanwaar Linzel in de vroege ochtend van 10 mei 1940 met zijn Fokker DXXI opsteeg om de strijd met de Luftwaffe aan te gaan.

Het verhaal van Jan Linzel werd onder andere bekend door een interview gepubliceerd in de Checkpoint uitgave van mei 2007. Via deze link is het interview met zijn levensverhaal opnieuw te lezen.