12 december 2014
Home Nieuws Oud Vi-voorzitter Martin Zijlstra overleden

Oud Vi-voorzitter Martin Zijlstra overleden

Oud-Tweede Kamerlid Martin Zijlstra (PvdA) is op 10 december overleden. Zijlstra was van maart 2003 tot februari 2011 voorzitter van het Veteraneninstituut.

Marten (Martin) Zijlstra (Eenrum, 22 juli 1944) maakte na zijn middelbare school als onderofficier van 1961 tot 1967 deel uit van de meteorologische dienst van de Koninklijke Luchtmacht. Vervolgens ging hij als personeelsfunctionaris aan de slag bij Akzo Zout Chemie in Delfzijl en volgde een studie rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen (1969-1977). Tegelijkertijd was hij in de politiek actief. Zo was hij van 1972 tot 1974 voorzitter van de PvdA afdeling Delfzijl en vervolgens vier jaar lid van de Provinciale Staten van Groningen. Van 1976 tot 1 januari 1990 was hij burgemeester van Termunten.

Enkele maanden eerder was Zijlstra lid geworden van de Tweede Kamer, wat hij ruim twaalf jaar zou blijven. In de Kamer hield hij zich vooral bezig met binnenlands bestuur en Defensie. Op dat laatste vlak zette hij zich krachtig in voor het personeel en de veteranen. Zo maakte hij zich onder meer sterk voor de verschillende financiële tegemoetkomingen voor Indiëveteranen. Zijlstra bewaarde goede herinneringen aan die tijd. “Ik ging destijds al die zalen af met veteranen. Daar zaten soms wel 300 tot 500 man. Terwijl je in die tijd op politieke avonden blij mocht zijn met 25 man”, zei hij in een interview met Checkpoint.

Na zijn Kamerlidmaatschap werd hij in 2003 onder meer voorzitter van het stichtingsbestuur van het Veteraneninstituut (Vi). Bij zijn aantreden zei hij: “Dit vind ik echt een eer, omdat dit een groep mensen is waarmee ik mij nauw verbonden voel.” Hij bekleedde de functie tot 1 maart 2011 en werd opgevolgd door zijn partijgenoot Gerrit Valk. Terugblikkend op zijn jaren als voorzitter van het Vi constateerde Zijlstra in Checkpoint met de voor hem kenmerkende bescheidenheid: “Waar ik trots op ben, is het uitgroeien van het Vi tot een gewaardeerd instituut. Dat is niet mijn verdienste, maar vooral die van mensen die in Doorn werken.”

“Martin stelde de veteranen altijd voorop en was regelmatig aanwezig bij menig veteranenbijeenkomst. Als bestuursvoorzitter was hij immers de rust zelve, maar als hij rechtop ging zitten met zijn armen over elkaar dan wist je dat je snel moest afronden, omdat hij een besluit ging nemen. Dat met die armen deed hij ook weleens in het overleg met het ministerie…”, aldus directeur van het Veteraneninstituut Frank Marcus. Gerrit Valk, voorzitter, beschouwt Zijlstra “als de politieke vader van het huidige veteranenbeleid”. Oud Vi-directeur Loek Habraken herinnert zich Zijlstra als “de man die iedere donderdag vanuit Woldendorp (Groningen) langs Doorn reed, binnen liep, belangstellend rondkeek, constateerde dat alles goed liep en daarna weer doorreed. Hij vertrouwde zijn mensen en kwam pas in actie als dat echt nodig was”.

Ook tijdens en na zijn voorzitterschap van het Vi bleef Zijlstra bestuurlijk actief. In 2010 was hij ruim een half jaar waarnemend burgemeester van de Groningse gemeente Oldambt. Van april 2011 tot januari 2012 was hij op Schiermonnikoog burgemeester. Begin 2014 werd hij ernstig ziek. Martin Zijlstra werd 70 jaar.

Martin Zijlstra was ridder in de Orde van Oranje Nassau en drager van het Ereteken voor Verdienste in zilver van het Ministerie van Defensie.