22 september 2016
Home Nieuws Oud-Dutchbat-commandant Karremans wordt niet vervolgd

Oud-Dutchbat-commandant Karremans wordt niet vervolgd

Oud-Dutchbat-commandant Thom Karremans wordt niet vervolgd voor zijn rol bij de val van Srebrenica door het Openbaar Ministerie. Dat zegt het Europees Hof voor de Rechten voor de Mens (EHRM). Volgens het EHRM is de bewering dat Nederland de zaak niet goed heeft onderzocht overduidelijk ongegrond en moet deze worden verworpen.

Vorig jaar oktober begonnen de nabestaanden van drie slachtoffers van de val van de moslimenclave een procedure bij het EHRM. Zij waren het niet eens met de beslissing van het gerechtshof in Arnhem, dat had geoordeeld dat Karremans en twee andere leidinggevenden niet hoefden te worden vervolgd.

Onvolledig onderzoek

Volgens Liesbeth Zegveld en Tomasz Kodryzck, advocaten van de nabestaanden, had Nederland de rol van Karremans niet goed onderzocht. Het OM en het hof zouden onvolledig onderzoek hebben gedaan.
Nabestaanden waren nooit door het OM als getuige gehoord en ook Karremans en de twee anderen aangeklaagden waren niet ondervraagd, stelden de advocaten. Daardoor ontbrak volgens hen relevante informatie en kon het hof niet tot een goede beslissing komen.

Het OM zag in 2013 ook al af van de vervolging van Karremans. Volgens het OM waren Karremans, plaatsvervangend commandant Franken en personeelsfunctionaris Oosterveen niet strafrechtelijk verwijtbaar betrokken geweest bij de door het Bosnisch-Servische-leger gepleegde misdaden.

De advocaat van Karremans, Geert-Jan Knoops, is tevreden met de uitspraak van het Hof. Volgens hem is het een terechte beslissing wat betreft de feiten als de juridische aspecten. “Karremans kan nu eindelijk met zijn mannen dit hoofdstuk na 21 jaar juridisch afsluiten en hopelijk ook mentaal.”.