13 februari 2019
Home Nieuws Dutchbat-militairen doen aangifte tegen Defensie

Dutchbat-militairen doen aangifte tegen Defensie

Wegens mishandeling en poging zware mishandeling.

Bron nieuwsbericht: AD

Dutchbat-militairen die gelegerd waren in Potocari, Srebrenica, doen aangifte tegen het ministerie van Defensie van mishandeling en poging zware mishandeling. Kern van de aangifte is dat ze tijdens hun missie onbeschermd zouden zijn blootgesteld aan onder meer asbest, andere giftige stoffen en straling, meldt EenVandaag.

De Dutchbatters verbleven in 1994 en 1995 op het terrein van een oude accu-fabriek, waar bergen asbest, andere chemicaliën en een vat met daarop de waarschuwing ‘nucleair’ lagen. Volgens oud-commandant Dutchbat III, Thom Karremans, hadden de militairen ,,nooit gelegerd mogen worden in een zwaar beschadigde en vervuilde accufabriek”. ,,Er lag veel meer rotzooi, gif, dan Dutchbat wist”, zegt hij.

Het ministerie van Defensie laat in en reactie weten dat het personeel ,,geen onverantwoord risico voor de gezondheid heeft gelopen”. Wel stelt Defensie dat het personeel destijds onvoldoende is geïnformeerd”.

Veteranen die zich toch zorgen maken, kunnen zich melden bij het Veteranenloket. Bel 088 334 00 00 of stuur een e-mail naar info@veteraneninstituut.nl. Zodra er meer bekend is over hoe Defensie hiermee omgaat, wordt u daarover geïnformeerd.