3 augustus 2020
Home Nieuws Operatie Vrijheidsschrijvers

Operatie Vrijheidsschrijvers

Jongeren in gesprek met veteranen.

Tijdens het project Operatie Vrijheidsschrijvers zijn jongeren tussen de 14 en 27 aan de slag gegaan met de vraag ‘wat is vrijheid?’. Hiervoor gingen zij in gesprek met veteranen. Aan het project werkten 14 gastsprekers mee van Veteraan in de Klas. De jongeren hebben de verhalen op een artistieke manier verwerkt. Het resultaat werd vrijdagmiddag 31 juli in het Scheepvaartmuseum gepresenteerd.

 

Operatie Vrijheidsschrijvers is onderdeel van het project Maatschappelijke Diensttijd (MDT). Met dit project wil de Nederlandse overheid jongeren stimuleren iets terug te geven aan de maatschappij én zich tegelijkertijd te ontwikkelen.

Linyola (26) en Monica (22) wilden beiden graag voor hun persoonlijke ontwikkeling en portfolio meedoen aan de maatschappelijk diensttijd van het Ministerie van Defensie. Ze hebben 6 weken lang gewerkt aan het project ‘Operatie Vrijheidsschrijvers’. In die korte tijd hebben ze allerlei vaardigheden geleerd, zoals storytelling, kunst maken, interviewen en kregen ze een les geschiedenis aangereikt.

Met deze tools hebben Linyola en Monica naar het verhaal van veteraan Manuela Wibier geluisterd. Linyola: ‘Wat een topvrouw’! Haar verhaal heeft echt mijn ogen geopend voor wat wij hier hebben. Ik koppelde veteraan-zijn aan de Tweede Wereldoorlog en de vrijheid van Nederland, maar nu weet ik dat veteranen zich ook inzetten voor andermans vrijheid, zoals in Haïti’. Haar verhaal is door Linyola en Monica in een origineel kinderboek gegoten en vanmiddag als verrassing overhandigd aan Manuela (die tevens gastspreker is voor het educatief programma Veteraan in de Klas van het Veteraneninstituut). Manuela:

‘Ik ben bijzonder verrast door dit resultaat, ook omdat ik het kan gebruiken bij Veteraan in de Klas. Het enthousiasme van de dames geeft aan dat dit een goed project is. Ik hoop dat het de dames lukt dit boek uit te brengen.’