22 juli 2019
Home Nieuws Oorlog als leerschool

Oorlog als leerschool

Medische ontwikkelingen op het slagveld

Tekst: Ingrid Lutke Schipholt / Illustratie: XF&M

Naast alle ellende en verliezen die een oorlog met zich meebrengt, is het ook vaak een tijd waarin de medische kennis zich rap ontwikkelt. Checkpoint zette een aantal van deze vooruitgangen op een rijtje.

Sir Geoffry Marshall
De Britse longarts Sir Geoffry Marshall maakte van anesthesie een wetenschap. Voorheen was er weinig kennis en gebrekkige apparatuur. Alleen al door de verdoving stierven veel mensen tijdens een ingreep. Marshall bouwde een apparaat dat zorgde voor een adequate dosering van lachgas, zuurstof en ether. Na de Eerste Wereldoorlog werd zijn uitvinding ook in burgerziekenhuis gebruikt.

  • Lees hier meer over Sir Geoffy Marshall.

 

Harold Gillies en Johannes Esser
Los van elkaar ontwikkelden deze artsen vooruitstrevende technieken op het gebied van plastisch chirurgie tijdens WO I. Ze bedachten manieren om huid van andere plekken van het lichaam te transplanteren naar het gezicht. De kennis en ervaring met de zogenaamde huidflap inclusief bloedvaten voor de bloedvoorziening wordt vandaag de dag nog steeds toegepast en verder ontwikkeld.

  • Lees hier meer over Harold Gillies.
  • Lees hier meer over Johannes Esser.

 

Damage Control Surgery (DCS)
DCS is een term afkomstig van de Amerikaanse marine: het gehavende schip kan idealiter met minimale reparaties de haven bereiken. In de geneeskunde betekent dit: de zwaargewonde wordt eerst stabiel gemaakt zonder de aanwezige letsels definitief te herstellen. Na het stabiliseren wordt de patiƫnt zo snel mogelijk (opnieuw) geopereerd om het probleem te verhelpen.

  • Lees hier meer over DCS.

 

Chirurg en voormalig Apaache-vlieger Marck Haerkens zet zich in voor een betere veiligheidscultuur en minder incidenten binnen het ziekenhuis. Lees hier verder.

Voormalig commandant van de Nederlandse Militaire Bloedbank Charles Lelkens ontwikkelde een methode waarmee snel grote hoeveelheden bloed beschikbaar worden. Lees hier meer.

 

Meer interessant leesvoer

Meer lezen?

Log in en lees deze editie in zijn geheel digitaal.

Lees Checkpoint digitaal