Veteranen hebben een groot aandeel gehad in het beschermen en behouden van onze vrijheid. In aanloop naar 4 en 5 mei is het belangrijk om hier bij stil te staan. Dit jaar doen we dat op muzikale wijze. Vier Nederlandse artiesten, Snelle, F1rstman, Kempi en I Am Aisha, gingen ieder in gesprek met een veteraan. De bijzondere en soms heftige verhalen van de veteranen vormden de inspiratie voor vier songs, gebundeld op de EP De Terugkeer.  De Terugkeer staat voor de symbolische terugkeer naar de herinneringen aan de missie(s), maar ook voor de terugkeer naar de burgermaatschappij.


Rapper Snelle ging in gesprek met Luuk Elshout, groepscommandant en opleider bij de Landmacht, die in 2009 diende in Afghanistan. Daarnaast ging Kempi in gesprek met Marc Langenkamp, die in 1993 als marinier heeft gediend in Cambodja. I Am Aisha leerde Lieke Delemarre kennen, die zich in 2013 inzette als militair arts bij de luchtmacht in Afghanistan en in 2015 in Mali. Tot slot ging F1rstman het gesprek aan met Jackson Rodrigues da Cruz, die in 2002 tot 2004 diende als boordschutter en YPR-765 chauffeur in Bosnië.

 

Hieronder kun je alle vier de tracks meteen beluisteren. De EP De Terugkeer is ook te beluisteren via diverse muziekdiensten, klik daarvoor op deze link.

Bekijk de bijzondere ontmoetingen die aan de nummers voorafgingen:

Luuk & Snelle

Jackson & F1rstman

Lieke & I Am Aisha

Marc & Kempi

Snelle - Samen

Snelle baseerde zijn nummer ”Samen” op het bijzondere gesprek dat hij voerde met veteraan Luuk, waarin kameraadschap een terugkerend thema was. Vanuit die gedachte en Luuk zijn perspectief schreef Snelle “Samen”. Bekijk hier de officiële videoclip, waarin Luuk ook te zien is!